Суспільство

Розвиток зимової паводкової ситуації в басейнах річок Дніпро та Десна

Протягом другого зимового місяця 2023 року в суббасейнах Верхнього Дніпра та річки Десна було зафіксовано надзвичайно рідкісне явище – зимовий паводок. Такі фактори стали можливими внаслідок потепління, танення снігового покриву, значних опадів, утворення зажорних явищ (скупчення шуги та льоду в руслі річки) та льодових заторів. У зв’язку з цим на великих річках Десна і Дніпро спостерігалося коливання рівнів води до 20 см на добу.

За даними Чернігівського обласного центру з гідрометеорології, станом на 31 січня:

— на річці Дніпро по пункту спостереження в с. Неданчичі спостерігається значне збільшення водності, рівні води досягли відмітки в 655 см, що на 225 см вище за минулорічні показники, перевищення виходу води на заплаву (490 см) становить 165 см;

— на річці Десна в межах міста Чернігів рівень води сягнув відмітки 434 см, що на 144 см перевищує минулорічні значення, по пункту спостереження в м. Новгород-Сіверський наразі спостерігається перевищення відмітки виходу води на заплаву (450 см) на 68 см.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівщина у воді: спостерігається ускладнення гідрологічної обстановки

— на середніх річках Сейм та Снов ситуація схожа. За місяць ріст рівнів води становить 20 см (р. Сейм), 33 см (р. Снов), що також перевищує минулорічні значення. На р. Снов рівень виходу води на заплаву (170 см) перевищує 59 см.

За останні більше ніж 5 років спостережень така водогосподарська обстановка на водоймах басейнів річок Дніпро та Десна спостерігається вперше.

Проходження високих рівнів вод супроводжується частковим затоплення територій та об’єктів у сільських населених пунктах, присадибних ділянок і сільськогосподарських угідь.

За даними ГУ ДСНС України у Чернігівській області, наразі водами р. Дніпро підтоплено ряд населених пунктів – сіл Радуль, с. Мньов, с. Старик, с. Загатка, с. Повідов, с. Прохорів, по р. Десна – с. Бирине, с. Прокопівка, с. Підгірне. До того ж, тимчасово припинено пряме транспортне сполучення автодорогою місцевого значення Новгород-Сіверський – Бирине, автодорогою міжнародного значення Кіпті – Глухів — Бачівськ і перелито проїзну частину дороги загального користування в м. Новгород-Сіверський.

Будьте уважні! За наявними попередженнями, протягом найближчих діб можливі небезпечні, стихійні гідрологічні явища та процеси на водних об’єктах (ІІ-ІІІ рівень небезпеки – помаранчевий та червоний), прогнозується, що значне затоплення водою утримається.

Звертаємо увагу населення і рекомендуємо завчасно підготуватися до можливих наслідків з проходження високих рівнів вод на р. Дніпро, Десна, Снов, Сож.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Деснянське басейнове управління водних ресурсів

Ще статті по темі

Back to top button