Суспільство

«Рух – це життя»: в Батурині заняття зі скандинавської ходи відновили через півтора тижні після 24 лютого (Фото)

Скандинавська хода – доволі популярний вид фізичної активності. Її унікальність у тому, що вона підходить навіть для немолодих людей як щоденний фітнес і для людей із граничним перевищенням ваги, яким заборонені активні фізичні вправи.

На Чернігівщині один із найбільш активних клубів скандинавської ходи – в Батурині. Утворився він та існує завдяки Сергію Пулинцю, який, як кажуть, зі спортом на «ти». Майже професіонально захоплювався спортивним туризмом, потім бігом, але при цьому завжди хотів зацікавити людей піклуватися про своє здоров’я. Тож уже майже три з половиною роки учасники клубу нерозлучні. Невелика пауза була лише на початку повномасштабного вторгнення, коли дійсно не до тренувань.

«До повномасштабного вторгнення було звичайне життя. Тренування в нас відбувалися по понеділках і четвергах щотижня, попри те, яка погода за вікном. Взимку нас заметіль не лякала, дощ будь-якої пори року також. Повномасштабне вторгнення зустріли, як і вся Україна. Основне те, що всі були на нервах, невизначеність панувала. Кожен удома сидів і переживав. Тому через тиждень чи півтора після 24 лютого домовилися зустрічатися і відновити заняття, аби відволіктися хоч якось від виниклої ситуації», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Сергій Пулинець.

Тож у березі зустрічі відновили. Але правил безпеки неухильно дотримувалися. Адже в той час не всюди можна було гуляти. У ліс не ходили й стратегічні об’єкти оминали.

Зустрічі необхідні були для того, щоб хоч трішки відволіктися від ситуації довкола, суцільних негативних думок і емоцій.

«Люди, звісно, дуже переживали: а що ж далі? Тому треба було заспокоювати одне одного. Окрім того, прогулянка – чудовий спосіб із користю провести вільний час. Тож, як кажуть, душа вимагала. Через деякий час почали ходити на прогулянки в сосновий ліс, де повітря особливе і чисте, а вітку ще й гриби були. Наші зустрічі дуже-дуже допомогли нам пережити ті важкі часи», – розповів пан Сергій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівські екологи – про причини та наслідки цвітіння води влітку

Насправді більшість учасників клубу – пенсіонери з активною життєвою позицією.

«Наш девіз: не дивіться у свій паспорт, бо вам завжди 18 з плюсиком», – пояснює засновник клубу.

Учасників на заняття збирається різна кількість. Але стабільно щонайменше десятеро.

«Ми зустрічаємося о 9-й годині ранку. Окрім пенсіонерів, приходять люди, які не працюють, а також переселенці з Краматорська, які наразі не знайшли роботи та проводять вільний час разом із нами.

Також раніше на прогулянки до нас приїжджали люди з Бахмача. Із Конотопа привозили людей, які захоплюються скандинавською ходою. Востаннє з Конотопа привозили 15 осіб, аби встановити дружні й товариські стосунки між любителями прогулянок», – повідомив чоловік.

Прогулянки відбуваються доволі цікаво, адже спортивну ходу поєднують із розминкою, а також розмовами на історичну тематику, пам’ятки Батурина, спогляданням природи.

«Обов’язково розглядаємо цікаві дерева, намагаємося визначити, скільки їм років, фотографуємося. У Кочубеївському саду нас особливо зацікавили дуби, деякі із них 300-річні», – захоплено розказує пан Сергій.

А ще клубівцям цікаво слухати життєві історії одне одного, знаходити однодумців, спільні теми для розмов і вподобання.

«Наприклад, уже згадував, що з Краматорська приїхали переселенці, бо життя змусило покинути рідні домівки. А свого часу в цьому місті я двічі брав участь у напівмарафоні. Тож маємо загальну тему для розмов, ділимося спогадами.

Також брали участь у спортивних змаганнях зі скандинавської ходи в Києві.

Нинішнє життя обмежує поїздки, бо не всі сільські люди можуть залишити господарство та городи і поїхати кудись на день чи два. Але намагаємося знаходити можливості для цього», – пояснив чоловік.

20 червня в Бахмачі відбувалися змагання з легкої атлетики – годинний біг. Сергій Пулинець разом зі своїм товаришем Борисом Михайловим були організаторами. Також організували в Батурині пробіг для друзів. Багато учасників було.

«Це всі наші друзі, які до нас приїжджають із радістю, коли вони проводять свої змагання, запрошують нас», – повідомив Сергій Пулинець.

До речі, займатися скандинавською ходою він закликає всіх, бо рух – це життя!

«Скандинавська хода – це визнане у світі найбільш активне спортивне заняття. Нею можна займатися кому завгодно – людям із зайвою вагою, тим, хто хоче зміцнити чи розвантажити суглоби та хребет. Якщо технічно правильно виконувати ходьбу, то результат буде дуже позитивний. А займатися можуть усі, бо тут дуже легко регулювати навантаження, адже можна йти швидше та повільніше. Головне в цій справі – рух. А рух – це життя», – запевнив Сергій Пулинець.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Ірина Осташко

Фото – Сергій Пулинець

Ще статті по темі

Back to top button