Суспільство

Руйнуємо міфи про харчування: чи справді їсти правильно — дорого?

*Імідж

Багато людей вважають, що для здорового харчування потрібно витрачати багато грошей. Однак це неправильна думка. Навпаки, вартість не надто здорового фаст-фуду, напівфабрикатів і закусок може швидко зростати (що ми бачимо й зараз). А от правильне харчування насправді може заощадити гроші в довгостроковій перспективі. Особливо якщо дотримуватись кількох ключових принципів під час купівлі, вибору та приготування їжі. Своїми порадами з читачами поділилась українська нутриціологиня Ольга Степанова.

Обирайте сезонні продукти

Сезонні фрукти та овочі часто свіжіші, смачніші та доступніші за продукти, вироблені поза сезоном. Це пояснюється тим, що їх збирають на піку стиглості й не транспортують так далеко, мінімізуючи витрати, які потім стають основою собівартості. Отримувати необхідні вітаміни з мінімальними витратами завдяки цьому дуже просто.

Купуйте у місцевих

Чимало продуктових магазинів пропонують як місцеві, так і відомі брендові продукти. Вибір продукції від регіональних виробників — це простий спосіб заощадити гроші без шкоди для якості.

«Однак раджу завжди варто порівняти список інгредієнтів і харчові цінності на будь-яких товарах, які ви збираєтеся купити», — радить експертка.

Плануйте свій раціон

Спробуйте створити тижневий план харчування, список покупок і виділіть час для приготування їжі на наступний тиждень. Це допоможе оптимізувати ваш список покупок, а також урізноманітнити раціон. А ще це — чудова можливість зекономити, адже робити такі закупки дешевше, ніж щодня ходити до магазину та купувати одночасно з необхідними продуктами щось зайве.

Готуйте вдома

«Готувати власну їжу вдома замість того, щоб обідати в ресторанах або купувати готові страви чи напівфабрикати — один із найпростіших і найефективніших способів харчуватися правильно та економно», — впевнена Ольга Степанова.

Очевидно, що один прийом їжі в ресторані зазвичай коштує набагато дорожче, ніж купівля інгредієнтів, необхідних для приготування власних страв вдома. Приготування власної їжі також дає вам повний контроль над тим, що ви кладете на тарілку. Це дозволяє включити до раціону більше свіжих цільних продуктів. Це також допомагає зменшити споживання цукру, солі та штучних інгредієнтів.

Їжте більше білків рослинного походження

Рослинні білки, такі як квасоля, сочевиця, нут, тофу та темпе, часто набагато дешевші, ніж тваринні білки: м’ясо, риба та птиця. Крім того, ці продукти багаті білком, клітковиною та іншими важливими вітамінами та мінералами. Їх легко включити в такі рецепти, як запіканки, супи, салати та смажені страви. Майте на увазі, що споживання більшої кількості білків рослинного походження не означає, що вам потрібно стати повноправним вегетаріанцем або взагалі виключити зі свого раціону продукти тваринного походження.

Якщо ви їсте м’ясо зараз і хочете почати їсти більше рослинного білка, подумайте про заміну рослинних білків у своєму раціоні лише кілька разів на тиждень. Це допоможе вам заощадити гроші та зменшити споживання м’яса.

Купуйте заморожені фрукти та овочі

Якщо вам важко використати всі свіжі фрукти та овочі, перш ніж вони почнуть псуватися, подумайте про те, щоб придбати заморожені продукти. Це відмінна альтернатива. Заморожені фрукти та овочі містять такі самі цінні поживні речовини, як і свіжі, але мають набагато довший термін зберігання.

Чудова ідея — тримати під рукою багато заморожених фруктів, щоб додавати їх до смузі або змішувати з йогуртом і вівсянкою. Заморожені овочі також стануть чудовим доповненням до супів. Або ж їх можна запікати, тушкувати для простого гарніру.

Практикуйте правильне зберігання харчових продуктів

Правильне зберігання їжі може подовжити термін її придатності. Спробуйте вистелити шухляди для продуктів паперовими рушниками, які всотуватимуть додаткову вологу та зберігатимуть фрукти й овочі від псування.

Зберігайте стабільні інгредієнти, такі як макарони, крупи та пластівці, у герметичних контейнерах та поміщайте їх у прохолодне, сухе місце, щоб збільшити термін зберігання.

Ви також повинні зберігати молочні продукти в основній частині вашого холодильника, а не на дверцятах, і заморозити сире м’ясо або птицю, якщо ви не плануєте використовувати їх протягом кількох днів.

Наприклад, експерти радять зберігати свіжу птицю або яловичий фарш у холодильнику при температурі 4°C або нижче не довше двох днів. Зберігайте сире м’ясо окремо від інших продуктів.

Купуйте гуртом

Ви можете купувати певні продукти гуртом за нижчою ціною, що спрощує здорове харчування з обмеженим бюджетом. Стабільні продукти, як-от зерна, горіхи, насіння, крупи та сушені бобові, особливо легко запасати.

Створіть власний «город»

Свіжа зелень ідеально підходить для покращення смаку ваших улюблених здорових страв. Але вона достатньо дорога, особливо в міжсезоння. На щастя, вирощування власної зелені вдома може бути легким, веселим і економним хобі.

Якщо ви живете у квартирі з обмеженим сонячним світлом, подумайте про критий гідропонний сад. Зараз на ринку є готові рішення для ефективного вирощування зелені (і не тільки) вдома.

Робіть покупки розумніше

Ведення списків покупки продуктів – чудовий спосіб скоротити витрати, одночасно харчуючись здорово. Напишіть список заздалегідь. Для початку запишіть, що вам потрібно, перш ніж відправитися до магазину. Коли ви там, дотримуйтеся пунктів зі свого списку.

Намагайтеся пропускати оброблені продукти, снеки та закуски, які зазвичай дорожчі та менш поживні. У жодному разі не включайте їх до списку. Робіть покупки, коли ви спокійні, на ситий шлунок.

«Вам також слід уникати відвідування магазину, коли ви голодні або в стані стресу, оскільки це може посилити вашу тягу до їжі та призвести до нездорового вибору покупок», — радить експертка.

Ще статті по темі

Back to top button