Суспільство

Рятувальники Чернігівщини закликають населення не спалювати суху рослинність

Весною з року в рік в Україні традиційна біда: люди палять бур’яни, суху траву і все, що вважають непотрібним. Бо заведено, щоб на городах і в дворах було чисто.

Водночас різні фахівці розповідають, що дим шкідливий. Від нього особливо страждають люди з такими хронічними захворюваннями, як астма, алергія, серцеві недуги. І ще завдається непоправна шкода атмосфері.

А нині взагалі живемо в реальності, коли в Україні триває війна. Тож дим поблизу міст або в населених пунктах може спричинити серед людей паніку, адже можна подумати, що він виник через ворожі обстріли.

Між тим, чернігівські рятувальники кажуть, що, на жаль, жителі області ігнорують численні застереження щодо заборони випалювання сухої рослинності, її залишків та сміття.

«Як наслідок, лише впродовж минулої доби, 3 квітня, на Чернігівщині виникло 13 загорянь у природних екосистемах. Поривами вітру вогонь швидко охоплює великі площі, чим створює суттєву небезпеку для населення, житлового сектора, лісових масивів, об’єктів інфраструктури», – зазначають у ГУ ДСНС у Чернігівській області.

Тому співробітники районних управлінь і відділів ДСНС Чернігівщини щоденно проводять профілактично-роз’яснювальні рейди в населених пунктах. У ГУНП у Чернігівській області повідомили, що до таких рейдів долучаються й поліцейські.

«Поліція допомагає встановити особу правопорушника. Притягати до відповідальності за спалювання трави – це компетенція екоінспекції. Якщо ж паління трави призвело до тяжких наслідків, наприклад, загибелі людини, то тоді вже поліція відкриває кримінальне провадження. І відповідно, проводить розслідування», – пояснює Наталія Слабеняк, речниця поліції області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині може зникнути вид червонокнижних тварин

Вона не пригадує, щоб цьогоріч були випадки спалювання рослинності з тяжкими наслідками.

Тим часом рятувальники повідомляють, що під час рейдів громадянам розповідають основні правила пожежної безпеки та наголошують, до яких наслідків може призвести нехтування ними та відверте ігнорування.

Окрім профілактичних роз’яснень власникам присадибних ділянок, є чимало випадків складання на паліїв протоколів про адміністративне правопорушення. Така робота з порушниками триватиме й далі.

За спалювання трави й іншої сухої рослинності передбачена адміністративна відповідальність ؘ– штраф від 3060 до 6120 гривень.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button