Суспільство

Салофестам на Чернігівщині бути: про наслідки африканської чуми свиней

В Україні без традиційного делікатесу – сала – не обходиться жодне застілля. Свіже й апетитне, з часником або з цибулею, воно смакує кожному.

Однак останнім часом в європейських країнах набуває поширення одна з найбільш небезпечних хвороб свиней – африканська чума. Складність ситуації в тому, що вона спричиняє високу смертність поголів’я, бо від свинячої чуми немає вакцини. Через хворобу господарства зазнають значних економічних збитків.

Вони пов’язані із запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств, витратами на моніторингові та діагностичні дослідження, організацією профілактичних і ліквідаційних заходів у разі загрози чи виникнення хвороби та торговельними обмеженнями, що запроваджуються для недопущення розповсюдження вірусу.

ЧЕline вже повідомляв, що цьогоріч 17 лютого на Чернігівщині в Бобровиці на свинофермі ТОВ «Світанок» було зафіксовано спалах цієї підступної хвороби. Тоді ж було спалено майже півтисячі свиней. Адже наразі це єдина можливість зупинити дуже стійкий вірус.

За словами начальника відділу організації протиепізоотичної роботи Управління забезпечення безпечності харчових продуктів і ветеринарії Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Миколи Мазигули, вірус АЧС надто стійкий у природному середовищі.

«У природі, навіть на морозі вірус живе щонайменше 4-6 місяців. Упродовж цього часу він може будь-яким способом – через людей, транспорт, інших тварин потрапити на ферму чи на людське подвір’я. І якщо там є свині, то вірус обов’язково себе проявить через 2-12 днів.

Для порівняння: вірус сказу гине через 5-10 хвилин після потрапляння на нього сонячного проміння. Вірус АЧС – живий. Тож у банці з салом він зберігається щонайменше 5 років, а в замороженому вигляді – і поготів десятиліттями», – розповів фахівець.

Тож наступний спалах хвороби може статися будь-коли. Зважаючи на такі обставини, в деяких ЗМІ вже почали з’являтися публікації, що через африканську чуму українцям загрожує дефіцит сала.

Як пише видання «Сегодня», м’ясовиробники прогнозують подорожчання сала і свинини. Зазначається, що в разі зараження в господарстві чумою навіть однієї свині треба знищувати все поголів’я.

«Якщо ситуація не зміниться, то в майбутньому українцям доведеться поставляти сало з-за кордону. «Експортувати будемо з Німеччини, з Данії. Ціни вищі за наші щонайменше на 40-50%», — сказав голова Національної асоціації «Укрм’ясо» Володимир Биков.

На сьогодні сало в середньому коштує 60 гривень. Однак виробники впевнені, що протягом року його вартість може вирости на чверть. Адже рік тільки почався, а в Україні в кількох областях вкотре зареєстрували спалах африканської чуми. І як результат – суттєве знищення поголів’я п’ятачків.

Звісно, через африканську чуму зазнали збитків фермери і підсобні господарства Чернігівщини.

За словами Миколи Мазигули, Держпродспоживслужба такої статистики не веде. Але фахівець точно знає, що поголів’я свиней на Чернігівщині скоротилося. Щоправда, не критично.

«Поголів’я зменшується не тільки через чуму. Причина і в тому, що жителі сіл старішають. Тож декому вже несила доглядати за худобою. Однак поголів’я свиней на Чернігівщині зменшилося несуттєво. Бо в кого з селян ще є сили, тримають поросят для себе, бо інакше родину не прогодувати.

Також на Чернігівщині функціонують і маленькі господарства, і великі ферми. Тож наразі головне – убезпечити тварин від захворюваності за допомогою профілактичних заходів. Селянам варто утриматися від поїздок в карантинний період на території, де зафіксували спалахи африканської чуми свиней. Також не треба там купувати поросят», – зауважив Микола Мазигула.

Приміром, торік на Чернігівщині було зафіксовано два спалахи африканської чуми  в Ічнянському районі та в Куликівському. А в 2015 році осередків хвороби було 13.

Зменшення випадків захворюваності фахівці певним чином пов’язують із дотриманням населенням профілактичних заходів і оперативними діями працівників Держпродспоживслужби.

«Головне – вчасно вплинути на осередок АЧС, бо що більше буде замовчувань, то швидше хвороба поширюватиметься. Щойно з’являється підозра на захворювання, треба вживати заходів, бо, якщо промовчати, наслідки можуть будуть непередбачуваними», – застерігає фахівець.

Ще статті по темі

Back to top button