Суспільство

Санітарно-епідеміологічна оцінка деокупованих населених пунктів Чернігівщини

На виконання Наказу Міністерства охорони здоров’я України від 08.04.2022 №597 «Деякі питання забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення під час ліквідації наслідків збройної агресії російської федерації проти України» для запобігання виникненню спалахів інфекційних захворювань і масових отруєнь серед населення області оперативні групи фахівців ДУ «Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» проводять санітарно-епідеміологічну оцінку деокупованих населених пунктів області, а також м.Чернігова та Ніжина, які були блоковані.

Для цього виконують лабораторні дослідження якості та безпечності питної води. Слід зазначити, що збройна агресія російської федерації проти України стала причиною руйнувань водопровідних мереж у деяких населених пунктах, і кількість населення, яке споживає воду з децентралізованих джерел, збільшилася. Відповідно, це може бути додатковим фактором для збільшення кількості отруєнь недоброякісною водою. Також досліджуються зразки ґрунту на вміст важких металів, сірки, нафтопродуктів у місцях проведення активних бойових дій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українцям, які власним коштом ремонтують потерпіле від бойових дій житло, повернуть гроші за ремонт, – Шмигаль

Станом на 03.06.2022 р. досліджено 375 зразків води питної на санітарно-хімічні показники та 333 зразки – на мікробіологічні показники. За результатами проведених досліджень 6,2% зразків питної води централізованого водопостачання та 34,3% питної води децентралізованого водопостачання не відповідали вимогам чинних санітарних норм і правил за санітарно-хімічними показниками; 2,7% зразків питної води централізованого водопостачання та 27,9% питної води децентралізованого водопостачання – за мікробіологічними показниками.

Про результати дослідження питної води проінформовано голів територіальних громад, надано рекомендації щодо заборони використання води для питних потреб і щодо заходів для очищення та дезінфекції об’єктів централізованого та децентралізованого водопостачання, необхідності повторного дослідження зразків води після проведення дезінфекції, профілактики гострих кишкових інфекцій та воднонітратної метгемоглобінемії у дітей раннього віку.

Фахівці ДУ «Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» також досліджують зразки ґрунту з місць проведення активних бойових дій. У 19,2% досліджених зразків були виявленні значні перевищення вмісту нафтопродуктів, у 11,5% зразків – перевищення вмісту солей важких металів (цинк, свинець).

Робота щодо проведення санітарно-епідеміологічної оцінки деокупованих населених пунктів на території Чернігівської області триває.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button