Суспільство

Савин день, 5 грудня, – ідеальний для сватання

Із 1 вересня 2023 року, відколи Православна церква України на архієрейському соборі в Києві ухвалила рішення про перехід на новий календар, в Україні відзначаємо церковні події на 13 днів раніше – відповідно до новоюліанського календаря.

5 грудня в церковному календарі – День пам’яті преподобного Сави.

Жив він наприкінці IV – на початку V століття. Його сім’я була багатою та благочестивою. У віці 8 років Сава пішов до монастиря і став там строгим та порядним сподвижником. Тому ще в юності зміг отримати чернецтво. В 16 років пішов до Палестини, де хотів вклонитися святим місцям. Там отримав передбачення, що стане великою людиною.

Родичам не подобалося рішення Сави і вони довго просили його повернутися до світського життя. Але юнак їм відмовляв. Щоб боротися зі злим духом, пішов жити в печери, де постійно молився. Згодом до нього почали стікатися учні та виросла обитель. Пізніше Сава відкрив ще кілька обителей, лікарень і прихистків для бідних. Помер у віці 95 років.

Традиції та обряди

Якщо попередній Варварин день називають жіночим, то Савин традиційно вважають чоловічим. Можливо, це пов’язано з тим, що жінок у монастир св. Сави не пускають. Так чи інакше, але цього дня жінок звільняли від будь-яких робіт, крім приготування їжі. Хоча, треба зауважити, що й чоловіків на роботу не гнали, хіба що у якихось зовсім невідкладних справах. Дозволялося лише домашнє рукоділля на зразок плетіння постолів тощо.

Цього дня не годилося ходити в гості. Зате сватання у День святого Сави вважалося справою важливою та мало принести щастя. А бездітні жінки молилися святому та просили послати їм дитину.

Благою справою 5 грудня вважалося піти до церкви, причаститися та посповідатися в гріхах. Адже завтра, 6 грудня, наставав День святого Миколи — одне з найважливіших православних свят.

Категорично заборонені в Савин день будь-які сварки та чвари. Не можна лаятися і лихословити. Це може образити святого! Зате дуже схвалювалися бесіди на релігійні теми та читання Святого письма.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий церковний календар: коли цьогоріч відзначати Різдво та йти колядувати і щедрувати

Наші предки мали чимало цікавих прикмет на цей день:

Дивилися, який сьогодні день: сніг пухкий, але почав танути — найближчі дні буде потепління.

Морозна погода, а білки залишають свої гнізда і спускаються з дерев — до відлиги.

Дим стелиться донизу — чекайте на негоду.

У печі вогонь червоного кольору — прийде холоднеча.

У печі тріщать поліна — до холодної погоди.

На Саву було заведено тримати піст, тому їли лише борщ, яблука, капусту. Під подушку клали монету, щоб прикликати в життя достаток та удачу. Згідно з традиціями цього дня, відкладали всі справи в оселі та влаштовували собі повноцінний вихідний.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button