Суспільство

Село на Чернігівщині удостоїлось написання книги

Краєзнавець Іван Кирієнко написав книгу про село Черниш, у якому народився. Обсяг – понад 600 сторінок, багато ілюстрацій, фото, часто старих, архівних.

Із друкарського верстата книга вийшла в День святого Миколая, 19 грудня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Названо переможців всеукраїнського рейтингу “Книга року-2018”

Головну мету написання охарактеризував так: «Це подорож у минуле. Якщо можна так сказати. Зазирнути в минуле села. Тому що все стирається з пам’яті, змінюються люди, все міняється. Хотілося, щоб історія закарбувалась у нашій пам’яті через книгу», – пояснює Іван Кирієнко.

Центральною фігурою, точніше – фігурами книги, були прості люди. Їхні історії, їхні життя, роль людини в історії цього населеного пункту.

«Безумовно, згадуються люди, які щось залишили після себе позитивне. Розповідається, в яких умовах вони жили. Найбільш докладно в книзі подається інформація, починаючи з першої письмової згадки про населений пункт. Це було в 1708 році. Згадувалось в Універсалі Івана Скоропадського», – зазначає Іван Кирієнко.

Участь у підготовці матеріалів брали також колеги-краєзнавці Івана Кирієнка. Щодо коштів на її друк, то в більшості були витрачені власні заощадження автора плюс, за його словами, брав позику. Була й допомога у вигляді авансу, що, коли книга вийде, її за ці гроші куплять.

Друкували книгу в Києві. Кількість примірників – 200 одиниць. У столиці, за словами Івана Кирієнка, друк коштував відсотків на 40 дешевше, ніж це було б у нас.

53585252_1968457533253005_3290666146759442432_n

Книга одразу отримала рецензію від чернігівських журналістів.

«У ЧЕРНІГІВСЬКИХ КРАЄЗНАВЦІВ З’ЯВИВСЯ СЕРЙОЗНИЙ КОНКУРЕНТ
Отримав у подарунок від Івана Кирієнка томик «Черниш» (624 стор.). Приємно, що ще з одного села Чернігово-Сіверщини знята завіса невідомості, забуття. У книзі багато зворушливих сторінок про історію, буття великої громади.

Автор ретельно зафіксував місцеві мікротопоніми, звичаї, лексику «черниського діалекту», прислів’я та приказки. Усе це не тільки цікаве, колоритне, але й має велику наукову цінність!!!», – пише на своїй Фейсбук-сторінці чернігівський журналіст Сергій Павленко.

Загалом Іван Кирієнко з часом, коли прийде натхнення та «визріє» тема, обіцяє написати другу книгу про Черниш. Адже, за його словами, багато жителів цього села по-доброму роблять зауваження: мовляв, не все згадав, нашу родину не повністю описав. Тому чекаємо від тепер уже письменника Івана Кирієнка нового історичного занурення в це мальовниче самобутнє село.

25 березня в бібліотеці імені Короленка відбудеться презентація першої книги «Черниш».

 

Ще статті по темі

Back to top button