Суспільство

Селян на Чернігівщині схиляють до здачі паїв у оренду за допомогою клону відомої компанії

На Чернігівщині під виглядом відомої агрокомпанії діє фірма-клон. Назви компаній відрізняються лише на одну крапку: «АГРОДІМ» та «Агродім.» Про це повідомляє УНН.

«АГРОДІМ» асоціюється в селян Бахмацького району Чернігівської області з регулярними виплатами та хорошою репутацією, напрацьованою за 15 років.«АГРОДІМ» належить Валентині Давиденко, матері депутата Валерія Давиденка, вбитого рік тому. А її клон «Агродім.» (з крапкою) має ту саму юридичну адресу і навіть одного директора, що свідчить, щонайменше, про свідому маніпуляцію.

Нову компанію було створено 24 травня 2021 року людьми, яких вважають наближеними до агрохолдингу «Кернел». «Агродім з крапкою» зареєстрований за тією ж адресою, що й «АГРОДІМ». Обидві компанії очолює Олександр Рубан.

Співробітники «Агродому за крапкою» ходять по будинках власників паївта пропонують розірвати попередній договір зі справжнім «АГРОДОМом» і укласти новий. Мотивація – підвищені виплати, які роблять після підписання шаблонів договорів, щене підписані з боку компанії. Багато селян погоджуються – адже точку у назві часто не помічають, та й директор той самий.

Факт введення людей в оману підтверджують власники паїв. «Ми думали, що це «АГРОДІМ». Я думала, що це Валерія Миколайовича», — каже власниця земельного паю Надія Коляда, яка мешкає у селі Стрільники.

Є дані, що людям виплачують пайові кошти за наступний рік. При цьому статутний фонд новоствореного «Агродому з крапкою» — лише 10 тисяч гривень, а цьогорічний врожай ще тільки росте. Очевидно, що в такій ситуації компанії об’єктивно нема з чого робити виплати– доходи відсутні.

Скидається на те, що власники паїв отримують одноразові виплати в якості стимулу для переукладання договорів. Причому невідомо яких саме – адже людям не видали на руки їхні примірники нових документів.

«Що було в тому договорі? Люди питають «а може я підписав договір купівлі – продажу?» — коментує юрист Ганна Сергієнко.

«Власник земельного паю може робити із ним що хоче – для цього і ринок землі. І агрокомпанії можуть пропонувати людям кращі умови – для цього і конкуренція. Але якщо є клон «АГРОДОМУ», відмінний на одну крапку в назві, з такою самою адресою і директором Олександром Рубаном, то це маніпуляція і використання імені. Якщо директор, вмовляючи людей розірвати одні угоди та укласти інші, переконує, що дві різні фірми нібито одне і те саме, при цьому не залишаючи самого документа, то це очевидна схема», — каже вдова загиблого нардепа Людмила Давиденко.

Аби зупинити ці кричущі порушення, Людмила Давиденко звернулась до Президента і Ради нацбезпеки і оборони із закликом запровадити санкції проти Андрія Веревського та групи «Кернел».

Джерело: УНН

 

Ще статті по темі

Back to top button