Суспільство

Селяни Чернігівщини планують посадити городи до Великодня

Народна мудрість вчить, що весняний день рік годує. Тож невдовзі сіверські селяни почнуть обробляти свої городи. Але перш ніж щось посадити, землю треба зорати. Тому найнагальніше питання для землеробів цієї пори: в скільки обійдеться оранка. Відповідь на це запитання журналіст ЧЕline спробував з’ясувати в різних громадах нашого краю.

Селяни до майбутніх робіт на городі готуються. Вигрібають свої ділянки, готують картоплю для посадки, купують потрібне насіння, добрива тощо.

Зокрема Роман Боюн, староста Бірківського старостинського округу (Менщина), розповів, що наразі ціна на оранку ще не встановлена.

«Розцінок на оранку ще не знаємо і по Блистовій, і по Бірківці. Мало ще хто оре нині. Торік було 30 гривень за сотку. Думаю, цьогоріч також не менше як 30 буде.

Під посів нині орють потроху, але це ж більше фермери. Свій город ще точно не знаю, коли орати. Мабуть, ближче до Великодня. Зазвичай наприкінці квітня, десь числа 30-го, оремо або ближче до цієї дати», – сказав Роман Боюн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як відбуватиметься Великоднє свято в умовах карантину – коментар чернігівського священника

Поки не орють і в селі Жадове (колишній Семенівський район). Хоча тамтешній сільський голова Сергій Помозок зауважив, що польові роботи скоро стартують.

«Селяни готуються. Ціну на оранку поки не можу сказати, бо ще не розпочинали. Тільки ті люди, в кого своя техніка, для себе потроху орють. Думаю, оранка масово стартує, мабуть, через тиждень. Торік, здається, було 30 гривень за сотку. Думаю, що ціна цьогоріч буде на рівні минулого року. Хоч вартість дизпалива зросла, але ж на селі люди багатшими не стали», – повідомив він.

Якою ціна на оранку буде нинішньої весни, ще точно не знають і у Володьковій Дівиці (колишній Носівський район).

«Поки не знаю, яка ціна буде. Наприклад, наша родина своєю технікою і своїми силами обробляє, то не знаю, скільки торік і коштувало. Вже так бачу, що починають люди сіяти, а по скільки орють – не знаю. Картоплю в погребі набрали вже, але ще не діставали. Саджати город думаємо до Великодня», – розповіли в сільській раді.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button