Суспільство

Сезон комарів та мошок на Чернігівщині: як захиститися від комах на пікніку, рибалці чи вдома

У теплу пору року хочеться більше часу проводити на свіжому повітрі: на дачі, риболовлі, поблизу водойм, у походах, звісно, де в нинішніх реаліях безпечно.

Також із настанням тепла вікна в оселях традиційно відкриваємо навстіж. Але у цих приємних принад є і зворотний бік  — надокучливі комарі та мошки, яких цьогоріч на Чернігівщині надзвичайно багато, бо розливи й сирість є сприятливими умовами для їхнього розмноження.

Немає, мабуть, жодної людини, яка б залишилася байдужою до комарів і мошок. Крім настирливого дзижчання, укус комара може викликати алергію, а місця ураження на шкірі сильно набрякають.

До речі, досі багато хто думає, що мішенню кровососів стає той, у кого солодша кров. Але це не правда. Насправді комарі реагують на феромони та температуру тіла і частіше нападають на тих, чий запах їм більше імпонує.

За словами чернігівського зоолога Олександра Федуна, стовідсотково дієвого засобу від комарів і мошок не існує.

«Нинішній період просто треба перетерпіти. Але на проблему варто поглянути з іншого кута зору: якби не було комарів і мошок, то не було б риби та інших видів живих істот. Бо комарі – це величезна харчова біомаса. Людям різні репеленти від надокучливих комах мають допомагати, адже це засоби для відлякування «кровопивців». Також треба прикривати шию, наприклад хустинками. Бо комахи лізуть на відкриті ділянки тіла. З обличчя можна змахнути, а на шиї можна і не побачити й не відчути укусу. У штанях варто ходити і бажано із манжетами знизу, щоб комахи не мали змоги залітати», — у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначає Олександр Федун.

До репелентів ще повернемося. А для домівок найкращим захистом стануть москітні сітки на вікнах і дверях. Тож ставите вікно на провітрювання або повністю відчиняєте – свіже повітря заходить, а небажані «гості» проникнути не можуть.

Є також твердження, що комарам і мошкам не всі рослини до вподоби. Зокрема не люблять вони лаванди, пеларгонію, мирт чи герань. Тож ці рослинки можна вирощувати у горщиках на підвіконнях.

Запах цибулі й оцту — народний засіб, який має відлякувати кусючих «кровопивців». Все, що потрібно зробити, це покласти нарізану цибулю або поставити миску з оцтом ближче до вікна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині активізувалися змії: як не втрапити в халепу

Збираючись на пікнік чи рибалку, радять уникати концентровнаих парфумів, особливо із вираженими квітковими і фруктовими ароматами, бо ці запахи навпаки можуть привабити комарів. Проте це не стосується ефірних олій, які є відмінним способом боротьби з комарами. Тож можна сміливо відкатати рукави і намаститися аромаолією або риб’ячим жиром. Особливо ефективними будуть: мигдальна, лимонна, корична, ванільна, евкаліптова, соснова та кокосова олії. Екстракт чайного дерева добре знімає свербіж та роздратування після укусів.

Є думка, що мошки терпіти не можуть запаху ваніліну (не плутати з ванільним цукром), і комарі та комарихи теж від нього не в захваті. Тож розчиніть чайну ложку ваніліну у склянці води — і лосьйон готовий. Змочіть ним ватний тампон і протріть відкриті ділянки шкіри, обприскайте одяг, приміщення.

І знову – до репелентів, тобто засобів, що відлякують комах. На сьогоднішній день існує маса аерозольних препаратів, призначених для боротьби з комахами, що літають (мухами, комарами, мошками), є й дитячі засоби. Зазвичай їх наносять на тіло раз на добу, завдяки чому відпочинок на природі має бути спокійним і без зайвих незручностей.

Але чи безпечні ці спреї?

«Надмірне споживання, може спровокувати потрапляння частинок аерозолів у легені і викликати алергічні реакції», — кажуть чернігівські лікарі.

Аби не нашкодити організму та не опинитися у лікарняні й палаті, варто уважно читати інструкцію щодо використання хімічних засобів, зважати на термін придатності та чітко виконувати рекомендації.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button