Суспільство

«Шаную воїнів. Біжу за Героїв України»: рідні, друзі та колеги біжать за загиблого воїна чернігівця Андрія Педору

Щороку тисячі українців по всьому світу долучаються до забігу, щоб вшанувати пам’ять воїнів, які загинули за Україну, й у такий спосіб демонструють вдячність родинам полеглих воїнів.

Забіг – щорічна патріотична акція, приурочена до Дня пам’яті загиблих захисників України, що припадає на 29 серпня. Цьогоріч він відбувається в онлайн-режимі 31 серпня. Формат саме такий через небезпеку, яка може виникнути в будь-який момент, бо, на жаль, в Україні триває війна.

«До нас уже долучилися люди з різних українських міст і країн. Натомість, чернігівські учасники планують вийти у міський парк. На 8-му годину ранку зберемося, зробимо розминку, о 9-й буде підключення на zoom-конференцію, тобто приєднаються учасники з-за кордону й інших куточків України. Ми проведемо хвилину пам’яті і далі відбудеться старт. Локацію учасникам, де бігтимемо, повідомимо тільки в день забігу», – в коментарі для ЧЕЛАЙН зазначила Юлія Паришкура, волонтер, громадська активістка та співорганізатор заходу.  

Реєстрація учасників відбувається через посилання https://timer.newrun.com.ua/event/121 І спочатку реєструється кабінет, до якого вносять особисті дані учасника й електронну пошту. А тоді вже треба зареєструватися в забігу. До речі, учасники самі вибирають дистанцію, яку долатимуть – два, п’ять чи десять кілометрів. Наразі відомо про 60 учасників.

«Під час реєстрації треба вказати воїна, якому хочете віддати шану. Тобто учасники самі вибирають, за кого вони біжать. Але є люди, які не знають, за кого бігти. Бо, слава Богу, в них немає загиблих родичів чи знайомих. Тому ми їм пропонуємо, на честь кого із загиблих Героїв вони можуть пробігти. Або у організаторів є список загиблих воїнів України, зокрема й спортсменів, які зареєстровані на сьогодні. Тож можна вибрати будь-кого.

І зрозуміло, що ціль забігу – не рекорди, а якість. У такий спосіб ми демонструємо, що сумуємо за загиблими Героями, любимо їх, пам’ятаємо. Отаким чином відбувається вшанування пам’яті», – розповідає Юлія Паришкура.

Чернігівець Андрій Педора – один із загиблих Героїв, у пам’ять про якого бігтимуть учасники. 

«За Андрія Педору у Франції в місті Епіналь бігтиме його старша сестра Катерина Мозгова, а в Чернігові за нього бігтимуть я, мій син і брат, друзі мої та Андрія. Зокрема, Володимир Борисенко, майстер спорту з пляжного волейболу, екстренер «Буревісник-ШВСМ», кандидат педагогічних наук, доцент НУ «Чернігівська політехніка».

У Польщі в місті Варшава бігтиме двократна переможниця Всесвітньої Універсіади МСМК із легкої атлетики Ольга Завгородня, у м. Львів – Владислав Лазарчук, майстер спорту, другий екстренер збірної UA та СВК «Барком-Кажани», в м. Луцьк – Володимир Демʼянський, товариш Андрія по команді «Буревісник-ШВСМ», – розповідає Юлія Паришкура.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Збільшиться кількість шкідників і південних видів: павуків, тарантулів, богомолів»: чернігівський еколог – про наслідки потепління

«Андрій не був, він є… Колись у школі мені запам’яталася одна фраза: «Людина живе стільки, скільки живе пам’ять про неї». Після трагічної загибелі брата я почала глибше розуміти ці слова. Тому все, що я і мої близькі, його друзі та небайдужі люди робимо, – це все для того, щоб мого брата пам’ятали якомога довше.

Коли він народився, мені було майже дев’ять років. Одразу я стала «дорослою», старшою сестрою, хоча, по суті, була сама ще дитиною. В якійсь мірі я ставилася до Андрія, як до своєї дитини. Це вже пізніше наші стосунки набули рівності. Особливо під час війни», – пояснює Катерина Мозгова, сестра Андрія Педори.

Вона розповіла, що з перших днів повномасштабного вторгнення брат проявив себе гідно. Ніколи не тримавши в руках зброї, долучився до лав Тероборони.

«Усі пам’ятають ті страшні часи, коли Чернігів був в оточенні. Андрій із побратимами був на КСК, в інших місцях. Потім, коли ворог відступив, він ухвалив рішення залишитися та продовжувати захищати своє рідне місто.

Андрій із сестрою

Спортивна волейбольна кар’єра, яку він розпочав в 11 років і закінчив у 27, навчила його йти до кінця разом зі своєю командою. Ці ж принципи брат сповідував і в армії – разом і до кінця.

Весною ми збирали на РЕБ для його бригади. Андрій дуже хотів, щоб хлопці мали хоч якійсь захист від ворожих дронів. До того ж, їх мали передислокувати з Чернігівської області на схід, а там ці станції дуже необхідні. І коли він загинув саме від ворожого дрону-камікадзе, багато хто нарікав, що «де ж був той РЕБ»? Однак треба розуміти, що позицій кілька і станція була на іншій. Він прийняв удар на себе, інші хлопці залишилися завдяки цьому живі. І вже пізно ввечері побратими під прикриттям РЕБ-станції  змогли забрати тіло брата. Тому якщо бачите збір на РЕБи – обов’язково донатьте!» – закликає Катерина Мозгова.

Андрій Педора загинув, як і багато інших українських воїнів, щоб ми жили у вільній державі. Тому найменше, що ми можемо зробити – це вшановувати світлу пам’ять про них.

З племінниками

«Не чекайте, поки хтось це зробить, проявляйте ініціативу. Це важливо не для померлих, це потрібно живим. Ось, наприклад, 25 липня 2024 р. була проведена пам’ятна зустріч «Янголи спорту» в Чернігівському обласному історичному музеї. Захід відбувся за ініціативи Юлії Паришкури, доцента кафедри фізичної культури, спорту та реабілітації Державного торговельно-економічного університету (м. Київ), і за підтримки факультету фізичного виховання НУЧК імені Т.Г.Шевченка, де навчався мій брат.

А 31 серпня планується забіг – щорічна патріотична традиція вшанування пам’яті воїнів, які загинули під час російсько-української війни. Я теж беру участь і запрошую усіх небайдужих долучитися!» – зауважила Катерина Мозгова.

Серед планів на наступний рік – зробити волейбольний турнір пам’яті Андрія Педори, срібного призера чемпіонату України з волейболу серед команд вищої ліги, кандидата в майстри спорту, багаторазового призера студентської ліги, багаторазового призера чемпіонату області, срібного призера Чемпіонату України серед юнаків із пляжного волейболу.

Ірина Осташко

Фото – Юлія Паришкура та Катерина Мозгова

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button