Суспільство

Що робити з пошкодженими купюрами: лайфхак чернігівцям від «банкірів»

Паперові гроші, які будь-які речі, зазвичай зношуються.Якщо це трапляється, особливо, коли купюра чималого номіналу, починаємо бідкатися, як і де її відновити. Спочатку намагаємося реанімувати свій скарб за допомогою скотчу, клею або інших підручних засобів. Зрештою розуміємо: нічого не вдієш – потрібно шукати останній притулок для своїх кровно зароблених.

У прес-службі Національного банку України розповіли, куди і за яких умов можна здавати зіпсовані гроші. Наостанок нам додали ще й статистики.

Через фізичне зношення гривневих купюр Національний банк України щороку вилучає близько 700 млн штук банкнот усіх номіналів, з яких майже 40% – купюри від 1 до 10 гривень. Загалом банкноти гривні можуть перебувати в обігу (залежно від номіналу) 1-8років (життя монет значно довше – 20-25 років).

Згідно з відповідними правилами, банкноти (монети), що мають ознаки зношення чи пошкодження,не придатні для обігу. Їх поділяють на зношені або значно зношені (перелік ознак зношення або пошкодження також означено в Правилах).

Зношені банкноти (монети) юридичні особи зобов’язані без будь-яких обмежень приймати за всіма видами платежів та для переказів. Банки зобов’язані без будь-яких обмежень приймати зношені банкноти (монети) для обміну на придатні до обігу банкноти (монети).

Прийманням зношених банкнот перелік не обмежується.Якщо купюри не підроблені, то банки зобов’язані: приймати й ті з них, якімають ознаки значного зношення або пошкодження; якщо вони зберегли цілоющонайменше 55% своєї початковоїплощі або розірвані (розрізані) на дві частини;на яких збереглися обидва однакові номери, а серія і загальна площа цих частин становить щонайменше 55% початкової площі банкноти.

Банк обмін непридатних до обігу платіжних банкнот і монет національної валюти здійснює безкоштовно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацбанк припиняє друкувати купюри номіналом 5 та 10 гривень

Решту зношених або пошкодженихкупюр банки зобов’язані вилучати й передавати як сумнівні для проведення досліджень до Національного банку України.

Звертаючись до підрозділів Національного банку в регіонах або до уповноважених щодо проведення дослідження значно зношених чи пошкоджених банкнот гривні, громадянин має скласти заяву встановленої форми, в якій зазначити своє прізвище, ім’я та по батькові, місце проживання і номер контактного телефону, описує ситуацію, унаслідок якої пошкоджено банкноти. Якщо клієнт забажає, він може зазначити реквізити карткового рахунку, на який йому перекажуть суму платіжних банкнот. До заяви, якщо були такі ситуації, слід додати довідку про пожежу, катастрофу тощо.

Працівник банку видає довідку про вилучення (прийняття) банкнот (монет) для дослідження, в якій зазначає прізвище, ім’я та по батькові фізичної особи, місце проживання й паспортні дані, або найменування і реквізити юридичної особи. Документально зазначається і кількість купюр, номінали й реквізити грошових знаків, що приймають для дослідження.

Один із екземплярів довідки про вилучення (прийняття) банкнот (монет) для дослідження надається клієнту банку.

За результатами досліджень, які проводить Національний банк безкоштовно, клієнтам відшкодовують відповідну суму грошових знаків національної валюти, визнаних справжніми та платіжними.

Національний банк не відшкодовує підроблені та неплатіжні банкноти.

Підроблені грошові знаки в установленому порядку передають Національній поліції України для розслідувань.

Підрозділи Національного банку в регіонах приймають за заявою банкноти, пошкоджені вогнем, водою, різними рідинами або хімікатами.

Пред’явнику таких банкнот не рекомендується самостійно порушувати цілісність групи склеєних банкнот, якщо пошкодження двох або більше банкнот призвело до їхнього склеювання (спікання).

Працівник підрозділу Національного банку в присутності пред’явника банкнот робить фотографію (ксерокопію) значно пошкодженої банкноти та/або фотографії видів зверху і збоку значно пошкодженої групи банкнот, обстежує їх і складає акт про обстеження значно пошкоджених банкнот.

Банкноти, збережена площа яких щонайменше 55% початкової площі банкноти, надсилають до департаменту грошового обігу Національного банку для дослідження на підставі заяви, довідки про вилучення (прийняття) банкнот (монет) для дослідження йакта про обстеження значно пошкоджених банкнот.

Якщо в регіоні немає підрозділу Національного банку, потрібно звертатись до відділень уповноважених банків.

Статус уповноважених банківнаразі мають три банки: АТ «Ощадбанк», АТ «Райффайзен банк Аваль» і АТ КБ «ПриватБанк».

Нині підрозділи Національного банку збереглися лише в Дніпропетровській, Одеській, Харківській, Хмельницькій, Львівській областях та м. Києві.

Уповноважені банки не обстежують такі банкноти, а пакують їх з максимальним збереженням цілісності й передають як сумнівні для проведення досліджень до департаменту грошового обігу Національного банку.

За результатами дослідження Національний банк має право обмінювати зазначені банкноти, які втратили платіжні ознаки внаслідок пожежі, катастрофи, іншого нещасного випадку чи стихії, а також побутового пошкодження.

Тому, шановні чернігівці, у разі пошкодження ваших грошей, не поспішайте їх клеїти і реставрувати самотужки – просто зверніться в банк. Адже в деяких ситуаціях ваша самодіяльність може тільки нашкодити.

Ще статті по темі

Back to top button