Суспільство

Що таке гнучкі навички

Гнучкі або надпрофесійні навички (англійською soft skills) — комплекс умінь загального характеру, які тісно пов’язані з особистісними якостями, так чи інакше важливих у будь-якій професії. Гнучкими вважаються навички критичного мислення, вирішення завдань, публічного виступу, ділового спілкування, роботи в команді, цифрового спілкування, організації діяльності, на які впливають рівень лідерських якостей, знання трудової етики, дисципліни, почуття відповідальності.

В даний час (до 2024 року) виділяються чотири головні гнучкі навички майбутнього (4К навички): креативність, комунікативність, кооперативність, критичність.

На противагу гнучким навичкам розглядаються вузькоспеціалізовані професійні знання (англ. hard skills), важчі в освоєнні і не настільки широко застосовувані.

Характер визначення гнучких навичок є таким, що їх не можна досліджувати об’єктивно. Багато в чому вони залежать від рис особистості тієї чи іншої людини: її складу розуму, способу мислення, ставлення до інших людей та поглядів на життя загалом. Втім, для певної групи навичок на сьогоднішній день проводяться тести та співбесіди, які допомагають оцінити їхній рівень розвитку.

Термін став масово вживатися у розвинених країнах після 2000-х. Незважаючи на те, що його виникнення прийнято відносити до реформи системи підготовки особового складу армії США в 1959-1972 роки.

Чи потрібні гнучкі навички

Вважається, що гнучкі навички стають все більш затребуваними в умовах технічного прогресу і підприємницького середовища, що динамічно змінюється, початку XXI століття. Зокрема, учасники Всесвітнього економічного форуму, а також Гайдарівського форуму наголосили, що трансформація освіти в умовах технологічної революції призводить до зростання потреби у гнучких навичках, а Асоціація бізнес-освіти США та ОЕСР визначають гнучкі навички як критично важливий фактор працевлаштування в умовах сучасного ринку праці. .

Для створення більшості товарів (послуг) сьогодні потрібна кооперація професіоналів із різних областей, успішність якої будується на основі розвинених гнучких навичок.

Економіст Андрій Білоусов вважає розвиток гнучких навичок однією з тенденцій, яка найближчим часом визначатиме кадрову політику країни. Філософ і методолог Петро Щедровицький також наголошує на зростаючій ролі наскрізних компетенцій — здібностей бачити ціле, виявляти закономірності у складних об’єктах, грамотно вибудовувати діалог та включатися до колективної роботи.

Для розвитку гнучких навичок існують різні способи, серед яких фахівці виділяють тренінги, корпоративні програми підготовки та навчання, наставництво, коучинг, також ефективним є приєднання до комюніті. Проте, зрозуміло, найефективніше розвивати гнучкі навички в середній школі, допоки особистість ще до кінця не сформована.

Вплив гнучких навичок на зарплату

Статистичні дані показують взаємозв’язки між, з одного боку: ступенем відкритості досвіду, сумлінністю та невротизмом; з іншого — між зайнятістю та зарплатою. Якість виконуваної роботи та психологічна складова — це нерозривно пов’язані між собою речі. Роботодавець платить працівникові за його продуктивність, за його навички, за його вміння.

Вимірювання даних про некогнітивні характеристики вперше було проведено у 2016 році. У підсумкову вибірку увійшли чоловіки та жінки 20-60 років, оскільки до цього віку некогнітивні риси вже сформовані. Результати призводять до порівняльного впливу особистісних характеристик та рівня освіти на заробітну плату.

Дослідження показують, що програми ранньої освіти, спрямовані на розвиток саме поведінкових та особистісних навичок, мають позитивний довгостроковий вплив на соціально-економічний добробут суспільства.

Реклама

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button