Суспільство

Що таке полярне сяйво та чому спостерігаємо його на Чернігівщині: роз’яснення фахівця

Учора всі знову згадали про північне сяйво, коли небо над Україною забарвилося у рожевий колір. Публікували в соцмережах і фото з Чернігівщини.

Тож чому ми вже не вперше спостерігаємо таке явище і що воно означає, з’ясовували разом із Олександром Яковенком, старшим викладачем кафедри екології, географії та природокористування НУ «Чернігівський колегіум» ім. Т.Г. Шевченка.

За його словами, це явище більш правильно називати полярним сяйвом, бо зазвичай його можна було спостерігати тільки в північних широтах, ближчих до полюсів.

Фото: Oleksandr Arendar

«Це явище взаємодії плазми сонячного вітру з магнітним полем Землі. Відповідно, в результаті цієї взаємодії утворюється магнітосфера планети Земля. І потоки сонячного вітру перелітають із корони Сонця до поверхні магнітосфери Землі, що знаходиться високо над атмосферою, відбувається процес взаємодії. У процесі цієї взаємодії частинки розподіляються по полюсах, і за умови прозорості атмосфери ми можемо бачити гру світла, тобто відбивання. Тому на полюсах полярне сяйво має різні кольори: червоний, синій, зелений. А спалахи відбуваються високо-високо в атмосфері, до нас ці спалахи у вигляді різнокольорового світла долітають», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Олександр Яковенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Їздив містом п’яним: чернігівські поліцейські впіймали порушника ПДР

Між тим, цьогоріч полярне сяйво спостерігається над Україною вже не вперше. За словами Олександра Яковенка, це просто аномальний рік.

«Щодня або через день ми чуємо про магнітні бурі, Бо це аномальний рік підвищеної сонячної активності. Тож частинок сонячної плазми, сонячного потоку та сонячного вітру надходить багато і вони не встигають швиденько притягнутися до полюсів, тому ми також можемо бачити ці спалахи. Щоправда, до нас зазвичай доходить більше червоний колір, тому що в наших широтах потужніша атмосфера, ніж на полюсах, і не завжди пропускає різні кольори», – пояснив старший викладач кафедри екології, географії та природокористування НУ «Чернігівський колегіум» ім. Т.Г. Шевченка.

Олександр Яковенко не радить вбачати в полярному сяйві жодних поганих знаків. Просто треба звикати до підвищеної сонячної активності, що є закономірним процесом, на який ми ніяк не можемо вплинути.

Фото: Oleksandr Arendar

Тож метеозалежним людям і людям із хронічними хворобами слід більш уважно ставитися до свого самопочуття, за потреби проходити курси лікування, а всім іншим займатися спортом і зміцнювати здоров’я.

Натомість жителі Чернігівщини вбачають у полярному сяйві, яке можна було бачити вчора, добрий знак.

«Учора пас кіз увечері, то спостерігав, орієнтовно о 20-й годині. Колись питав у покійної бабці, чи було якесь предзнамення перед Другою світовою. Сказала, що небо палало. Те саме коїлося з небом і перед теперішньою війною Те, що ми тепер бачили, палаючим не назвеш, тож хай воно буде на добро і на наш Переможний мир», – сказав Юрій Дахно, житель села Москалі.

Ірина Осташко

Фото Oleksandr Arendar

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button