Суспільство

Щоб проголосувати вдома: що треба знати виборцю

Як відомо, вибори президента України призначено на 31 березня 2019 року. Для тих, хто не може прийти на виборчу дільницю, але хоче взяти участь у виборах, держава передбачила «домашні» вибори.

Проголосувати за місцем перебування можуть: люди, які постійно не здатні пересуватися самостійно, і люди, які тимчасово не можуть пересуватися (на основі поданої заяви).

Про це розповів начальник відділу адміністрування держреєстру виборців апарату Чернігівської ОДА.

«Відділ ведення державного реєстру надає відомості про виборців, і ті люди, які постійно не здатні пересуватися самостійно, потрапляють автоматично до списків виборців із позначкою «нездатності самостійно пересуватися». Якщо ж людина тимчасово не здатна пересуватися, то для голосування вдома вона повинна не пізніше 20.00 останньої п’ятниці перед днем голосування подати до дільничної виборчої комісії особисто написану заяву і довідку з медичного закладу, що підтверджує її неможливість самостійно пересуватися», – розповів він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Містичний підкуп, провокації та «сюрпризи» Кремля: виборчі пристрасті на Чернігівщині

Процедура сама собою не є надто складною. Заяву можна привезти самостійно, можна ж передати через когось. Це не бюлетень, і особистої присутності не треба.

Сама заява є такою:

2019-03-14_110548

Як відбуваються вибори на дому

31 березня до виборця, заяву якого зареєстрували раніше, прибувають члени дільничного виборчкому з бюлетенями та опечатаною або опломбованою виборчою урною. З ними можуть також перебувати офіційні спостерігачі, довірені кандидати або навіть самі кандидати в президенти.

Виборець або члени його сім’ї не можуть відмовити виборчій комісії у присутності, інакше проголосувати не вдасться. Однак конкретно голосувати, ставити галочку в бюлетені виборець все ж повинен в окремому приміщенні, без присутності кого-небудь ще. Так зберігається таємниця волевиявлення.

Ще статті по темі

Back to top button