Суспільство

Школярка з Чернігова потрапила до національного фіналу “Молодь дебатує”

Анастасія Попело, учениця чернігівської школи №3, стала півфіналісткою національного проєкту “Молодь дебатує”.

У міжрегіональному турнірі, який проходив у житомірській Гуманітарній гімназії №23 цього вівторка, вона увійшла у четвірку найкращих. В цьому році міжрегіональні дебати проходять у Львові, Житомирі, Запоріжжі та Одесі. Тема одна на всіх: “Чи варто започаткувати офіційний день багатокультурності в Україні?”. В кожному місті обирають чотирьох найкращих. Так складається перелік 16 дебатантів та дебатанток для участі у вирішальних національних дебатах у Харкові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівська школярка перемогла на світових змаганнях із повітряної акробатики

Анастасія Попело дебатує вже другий рік. Двічі вона ставала півфіналісткою, у минулому році дійшла до фіналу, але, нажаль, не виграла. Загалом, вважає себе досвідченою дебатанткою.

“Зараз про перемогу не думала, просто хотіла взяти участь, бо тема дуже не схожа на інші. Тому й готуватися було дуже цікаво, — пригадує школярка. — А ще цікавіше було дізнатися, як інші підготувалися. І на дебатах я почула багато цікавого, невідомі мені приклади. Наприклад, про те як багато людей приїжджає в Україну, як інші культури нас змінюють”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Школярка з Чернігівщини готується до підкорення нової закордонної вокальної вершини (Фото)

 

Анастасія Попело каже, що дебати навчають учасників та учасниць важливим вмінням — шукати й аналізувати інформацію, допускати існування відмінних від твоєї думок. А ще — уважно слухати співрозмовника, чути, що хочуть сказати, висловлювати думку так, щоб не образити. “Я не завжди розуміла, як мені можна розмовляти навіть з незнайомими людьми, а особливо якщо обговорюєш серйозні питання, — пригадує школярка. — У дебатах це є основою й найбільш захоплюючим етапом”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Школярка з Чернігівщини перемогла на міжнародному конкурсі

Під час дебатів у питанні “Чи варто започаткувати офіційний день багатокультурності в Україні?” Анастасія відстоювала позицію “ні” (“КОНТРА” на дебатному сленгу). Але власна позиція в неї дещо інша.

“Мені здається, започаткування такого дня — це хороша ідея. Я знаю, що проводяться дні різних культур, а це об’єднає їх всі, — говорить Анастасія. — Але це потрібно робити не зараз, не під час війни”.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

 

Ще статті по темі

Back to top button