Суспільство

Шлях-випробування: Сосницька аварійна дорога з ризиком для життя (Фото)

Дорога, що перетворилася на руїни і так само рвучко руйнує чужі автомобілі та навіть життя. Сосниця – Короп – цей шлях завжди є випробуванням для автомобілістів. Ямки, що сягають й до 20 см завглибшки. Ні пройти, ні проїхати. Неподалік села Конятин і Загребелля Сосницького району водії влаштували об’їзд узбіччям. А це дорога територіального значення, і за нею мали б доглядати чиновники місцевого рівня. Водії нарікають на безгосподарність останніх: «Тричі проїдеш такою дорогою – і підвісці гаплик, – обурюється Віталій Харченко. – Ця дорога завжди якось була поза увагою влади. Взимку тільки Сосницька траса не потрушена піском і слабо розчищена, а влітку отакі ямки. Вскочиш в одну – і колесо розіб’єш. Коли вже хоч хтось помітить її?»

Чи їздять цією дорогою чиновники, ми вирішили з’ясувати у виконувача обов’язків голови Сосницької райдержадміністрації. Федір Давиденко повідомив, що нічого особливого на цьому шляху він не помітив: «Я їжджу туди у власне господарство в бік Конятина, нічого особливого. Нормальна дорога, – повідомляє чиновник. – А потім ми її не можемо ремонтувати, вона нам не належить. З’ясовуйте у Служби автомобільних доріг області. Вони повинні цим займатися».

Приблизно таку ж відповідь ми почули й від виконувача обов’язків Коропської районної адміністрації: «Я на цій посаді тільки пару місяців, – розповів нам Віктор Кузуб. – Але дороги в нас дійсно жахливі, а в бюджеті на це «0».

Можливо, у Службі автомобільних доріг області мають гроші, щоб усунути аварійну ситуацію на трасі, яку іменують «Т-2516». Та там нам повідомили, що майже повністю розбита дорога територіального значення в Сосницькому та Коропському районах – не першочергове завдання.

«95%, або 6,9 тис. км мережі доріг загального користування через недофінансування дорожньої галузі протягом багатьох років потребують ремонтних робіт. Окремі ділянки автодоріг, здебільшого місцевого та частково державного значення, вже втратили несучу спроможність через практичне їх повне руйнування, і підтримка їх у проїзному стані шляхом ліквідації ямковості неефективна. На сьогодні протяжність цих ділянок становить 1,03 тис. км», – повідомляє речник служби автомобільних доріг Анастасія Кропивницька.

Виявляється, аварійність цього покриття в Службі автомобільних доріг визнають, ба, більше – не вбачають сенсу її латати, а покласти нове покриття просто не мають грошей. Однак, які суми мають у власній скарбниці, у Службі автомобільних доріг не повідомляють. Так само й небагатослівні щодо раціональності їх використання. Та доки чиновники не розмірковують, як залатати глибоченні ями на дорозі, на трасі Сосниця – Короп лише цього року сталися 6 ДТП. Одна людина отримала тяжкі травми.  Хто візьме на себе відповідальність за такі трагічні події? Можливо, Служба автомобільних доріг, яка не знає, як вирішити проблему на цій ділянці?

В управлінні превентивної діяльності в Чернігівській області повідомили, що уже написали 5 приписів щодо стану автодоріг, і керівники відповідних служб притягнуті до відповідальності.

«Ми моніторимо стан автомобільних доріг, адже це напряму впливає на аварійність на дорогах, – повідомляє старший інспектор УПД в Чернігівській області Наталія Павлова. – Та нам повідомили , що вже з 25 липня нібито мають ремонтувати цю дорогу».

Місцеві зізнаються, що нового асфальту тут не бачили десятиліттями. Минулої осені латали ями якоюсь асфальтною сумішшю, але вся вона просто висипалася з ям. То чи ефективніше таке господарювання?

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

7 коментарів

  1. Такі дороги в області майже між кожним селом!

  2. Ігоре ви праві, даремно журналісти зайнялися цієї темою… Дорога ж дійсно в кожному селі така… то хай вона й далі такою залишається. Нащо щось міняти. ми ж звикли до традицій. от це традиція!!!! Не пишіть Ігоре усяку фігню…. Така чи не така… про гроші он не заікаються… бо вбухали ж мабуть туди триліони.

  3. «Поремонтуйте мене, бо вмру.. Де будете їздити… Обіцяю чіплятися за колеса чиновницьких позашляховиків»

  4. Коментувальники — отжигаєте )

  5. Дико плюсую Дорозі! Болт та жезл свому чинушному керувальнику! Чиновник, поремонтуй дорогу!

  6. Проїдьте з Качанівки через Іванницю на Прилуки, або з Прилук на Ряшки, або з Хоробичей на Городню і дорога від Сосниці до Коропу Вам покажеться автобаном. В нашій області є дуже багато яскравих доріг, які краще об’їзжати по подсолнухам.

  7. так то воно так! Але с чогось таки треба починати. и ось такі статті хоть нагадують що в нас є такі дороги!

Back to top button