Суспільство

Скандальні земельні наділи в «Ялівщині»: продовження історії

Нещодавно екоактивісти й історики забили на сполох через те, що поблизу РЛП «Ялівщина» вирубують дерева та працює важка техніка. З’ясувалося, що сам регіональний ландшафтний парк не постраждав, а розорювали приватні ділянки. ЧЕЛАЙН уже повідомляв, що, за словами громадського активіста Олександра Гашпара, ці наділи були сумнівно приватизовані ще в 2006 році.

«Це розпайована між працівниками сільськогосподарська земля колишнього господарства «Квіти Чернігова». Потім місцеві бізнесмени викупили ці ділянки в членів кооперативу та продали кільком фізичним особам, серед яких – тесть колишнього чернігівського міського голови Атрошенка, його бізнес-партнери й інші особи. У 2016 році хотіли поміняти цільове призначення цих земельних ділянок, але сесія не затвердила зміни. А якраз перед повномасштабним вторгненням ту територію почали зачищати від зелених насаджень», — розповідає громадський активіст.

Він каже, що свого часу викликав поліцію і було навіть відкрито провадження, але через деякий час його закрили, бо приватизовані наділи власники мають право використовувати за цільовим призначенням, зокрема й зносити зелені насадження.

На певний час історія вщухла. Втім, за словами пана Гашпара, нещодавно знову закипіла: заходилися не тільки випилювати дерева, а й загнали екскаватори та повністю все зачищали.

Громадський активіст припускає, що територію готують до забудови.

«Але щоб її розпочати, треба змінити цільове призначення земельних ділянок. Це відбувається на сесії Чернігівської міської ради. Однак є ймовірність, що на цих землях почнеться самочинне будівництво», – припускає Гашпар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий навчальний рік триватиме до 28 червня: коментар головного освітянина Чернігівщини

І диво – нещодавно громадський активіст з’ясував ось що.

«Зараз, згідно з відомостями Державного земельного кадастру, наприклад, земельна ділянка, що належить тестю Владислава Атрошенка, на якій ще донедавна росли багаторічні дерева, вже має цільове призначення «для будівництва й обслуговування житлового будинку», і дивним чином, без рішення Чернігівської міської ради, вже віднесена до категорії земель житлової та громадської забудови.

Те саме й з багатьма іншими ділянками.

Ще дві ділянки були поділені, а їх частини по десять соток були продані в лютому 2022 року директору ТОВ «Сівертранс» Віктору Вікторовському, але вже з цільовим призначенням «для індивідуального дачного будівництва» на землях рекреаційного призначення», – інформує Олександр Гашпар.

Як таке могло статися, активіст не розуміє.

«Немає ще відповіді на мої запити від Геокадастру. А в розмові начальник управління земельних ресурсів сказав, що це якась афера. І що тесть колишнього мера навіть не знав про те, що щодо його ділянок якісь дії відбуваються. То не знаю, це правда чи ні.

Зміна цільового призначення відбувалася для того, щоб можна було розпочати будівництво. Хтось сподівався, що відомості Державного земельного кадастру в умовах воєнного стану ніхто не розкриє. Але цей факт став відомим.

І якщо секретар міської ради звернувся до правоохоронних органів, то вони мають надати оцінку, як усе відбулося, як землевпорядник готував проєкт землеустрою та визначив, що це землі житлової громадської забудови. І треба надати правову оцінку діям реєстратора Державного земельного кадастру, який вніс відомості до Державного земельного кадастру про це. Бо якщо власник ділянки не писав заяви, такі відомості не могли бути внесені. Якщо власник не писав, а така заява є, то або хтось підробив підпис, або сфальшував документи і ця заява там з’явилася. Окрім того, заява має бути нотаріально посвідчена», – розповів Олександр Гашпар.

Нині, за його словами, на сумнозвісних ділянках нічого не відбувається, до того ж, прокуратура проводила слідчі дії.

«Прокуратура, так розумію, налаштована серйозно зайнятися цим питанням, навіть у судовому порядку скасувати рішення про приватизацію та повернути в користування держави землі історико-культурного призначення, які не можуть перебувати в приватній власності», – вважає Гашпар.

Сам же він наразі чекатиме відповіді на свої запити. А потім уже, з огляду на обставини, можливо, звертатиметься до прокуратури чи до суду.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button