Суспільство

Скільки можна заробити на картоплі: чи вигідний «бізнес» на городі

Перша половина осені – підсумок для «боїв» за картоплю. Селяни нарешті збирають головний продукт, який плекали від середини весни, вкладаючи в землю працю, гроші та душу. А що ж на виході? ЧЕline вирішив приблизно порахувати, в яку копійку обходиться обробіток картопляних соток і що жителі села отримують у підсумку.

Так от, наводимо середні вартості технологічних процедур з обробітку картопляних плантацій на Чернігівщині.

Вираховуємо вартість «вкладеного» на 10 соток

Внесення гною (без цього природного добрива розраховувати навіть на середній врожай не доводиться) – 100 гривень за вивезений причеп. На 10 соток потрібно приблизно три причепи, тобто 300 гривень, і це не враховуємо, що гній зі свого ж господарства і його ще треба самому ж розкидати по городу.

Оранка – 30 гривень сотка. Усього 300 грн на 10 соток.

Посадка – 15 гривень сотка. Усього – 150 грн.

Просаповування – 15 гривень сотка. Усього – 150 грн.

Обгортування – 15 гривень сотка. Усього – 150 грн.

Оброблення від колорадського жука своїми силами, проте вартість отрути становитиме щонайменше 120 гривень на два оброблення.

«Збити» бур’ян перед викопуванням – 15 гривень сотка. Усього – 150 гривень.

Викопування картоплі – 30 гривень за сотку. Всього – 300 гривень.

Це основні види робіт, за які треба платити. Ми не врахували, що картоплю треба затягнути та витягнути зі сховища, привезти з городу, посапувати кілька разів, окрім механічного просапування, збирання картоплі після того, як її викопали, тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Аграрії-картоплярі порадили, коли краще садити картоплю

Отже, що стосується фінансових витрат, то вартість «утримання» 10 соток становить приблизно 1620 гривень.

Тепер порахуємо «вихлоп». Середня врожайність на присадибних ділянках – 17 тонн із гектара, тобто з 10 соток 1,7 тонни різної картоплі – і малої, і великої. Якщо розділити, то великої картоплі зазвичай виходить більше половини. Наприклад, тонна. Решта це дрібна – для худоби і середня – знову на посадку.

Наразі картоплю по селах купують по 4-5 гривень за кілограм, але це велика картопля. Так, весною буде значно дорожче, але до весни врожай треба ще зберегти та потягати добряче до сховища та зі сховища.

Тож виходить, що в середньому з 10 соток, за умови нормального врожаю, можна отримати 4500 гривень плюс картопля худобі, плюс картопля на посадку. Віднімаємо витрати і виходить десь 2 900 гривень. Тобто приблизно 725 гривень за місяць, адже доглядаємо бульбу десь чотири місяці на рік.

До прикладу, наводимо вартість обробітку в картопляних фермах. За словами Дмитра Зінченко, директора одного з агрогосподарств, що займається картоплею, оранка на великих площах коштує 600-800 гривень, обгартування 400-450 гривень, збирання картопляним комбайном – 7000 гривень за гектар.  У великих масштабах хоч вартість обробітку порівняно дешевша, однак додаються частіші оброблення картоплі від хвороб і шкідників. Але й врожайність отримуємо зовсім іншу. За нормального підходу вона стартує від 30 тонн із гектара і більше.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button