Суспільство

Скільки їсти часнику та цибулі, аби бути здоровим – поради чернігівського лікаря

Усім відомо, що їсти часник і цибулю корисно, але не всі їх люблять, хіба що додають до страв. Між тим, здавна вважається, що часник і цибуля — чудовий засіб профілактики застуди чи гострих респіраторних захворювань.

Та чи насправді ці овочі мають протимікробні властивості і скільки їх можна їсти, журналіст ЧЕline розпитував лікаря дієтолога Чернігівської обласної лікарні Миколу Потатуркіна.

Щоправда, лікар зазначив, що з кожним роком відбувається перегляд різних теорій і тверджень.

«Є фахівці, які кажуть, що часник і цибуля володіють бактерицидними властивостями, але досить скромними. Тож не можуть знищити всі бактерії, які спочатку потрапляють на слизову оболонку людини, і начебто не можуть підвищити місцевий імунітет.

Інші фахівці, навпаки, вважають, що часник і цибуля дуже корисні, особливо у сезон застуд. Я вірю у властивості часнику й цибулі. Але треба їх вживати у невеликій кількості, звісно, у свіжому вигляді, а не варений чи оброблений іншим способом. Вони багаті на вітаміни й мінерали, а також аскорбінку, що сприяє кращому перебігу біохімічних процесів в організмі», – сказав лікар.

Також він розповів, що намагається з’їдати не більше двох зубчиків часнику на день, особливо в осінньо-зимовий період. До речі, особливих рецептів, як позбутися стійкого цибулевого чи часникового запаху після їх вживання, дієтолог не назвав.

«Із маленьким шматочком сала особливо на вихідні ввечері – це для мене святе. Або з борщем можу з’їсти», – зізнався Микола Потатуркін.

Проте, за його словами, обережними з часником і цибулею варто бути людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, особливо в період загострення хвороб. Бо тоді від овочів буде не користь, а навпаки – шкода. Адже часник і цибуля можуть подразнювати шлунок і погіршити стан людини.

«Загалом, людям, які не страждають захворюваннями шлунково-кишкового тракту, я рекомендував би їсти цибулю і часник. Пару зубчиків часнику не будуть зайвими. Але ж знову-таки, не головку. Дітям давати ці овочі можна. Багато вони все одно не з’їдять. Головне, щоб малюк не мав вищеназваних діагнозів», – пояснив фахівець.

Відомо також, що у боротьбі з мікробами часник і цибулю використовують не лише для їжі. Дехто нарізає їх, розкладає на тарілочки та ставить у приміщенні, аби вдихати цілющі пари. До речі, такий бактерицидний засіб часто використовують у дитсадках. Проте лікар вважає, що особливого ефекту від цього немає.

«Можливо, вони якісь мікроби і вбивають, але незначний відсоток. Постійно ж виділятися з них фітонциди не будуть, бо овочі швидко в’януть», – зазначив він.

Особливо лікар застеріг від закапування в ніс соку часнику чи цибулі.

«Дехто примудряється, не доведи Боже, закапувати сік часнику й цибулі у ніс. Це може спричинити опік слизової оболонки, особливо нерозведений сік. Дуже небезпечно робити таку процедуру дітям. І стан хворого може, навпаки, суттєво погіршитися», – застерігає Микола Потатуркін.

Тож, як бачимо, часник і цибулю, як і все, що їмо і п’ємо, варто вживати з розумом і в помірній кількості.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button