Суспільство

Складнощі перетину: Євросоюз створив проблеми котам і собакам

Літо – час відпусток. І часто господарі не хочуть розлучатись зі своїми чотирилапими друзями (котами або собаками), вирушаючи в заморську подорож. Але щоб узяти свого улюбленця позасмагати на пляжі чи подивитись пам’ятки історії старої Європи, необхідно пройти низку процедур, деякі з них є досить виснажливими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що варто знати про огляд багажу, перетинаючи кордон

Так, заступниця начальника Чернігівської лікарні ветеринарної медицини Ірина Змієвська розповіла, які необхідно підготувати документи, щоб мати можливість вивезти свою тваринку за кордон.

«Найскладніша процедура для виїзду до країн Євросоюзу або Ізраїлю. Щоб провезти собаку чи кота, необхідно мати паспорт на тварину встановленого міжнародного зразка, отриманий у державній установі. Пройти тест на наявність у тварини антитіл на вірус сказу. Зробити це необхідно за три місяці до виїзду, в Києві, і коштує ця послуга приблизно 3 000 гривень. Наступне – це огляд тварини в нашій клініці, після якого ми, якщо тварина здорова, видаємо свідоцтво форми №1. Дійсна така форма 5 днів, тому по неї варто звертатись безпосередньо перед виїздом. Коштує вона десь 43 гривень, це сама форма. Плюс огляд. Також необхідно мати позначку про вакцинацію від сказу не пізніше ніж за 30 днів до виїзду. Щодо решти країн, то перелік документів такий самий, але крім проходження тесту на антитіла сказу. Також у деяких країнах можуть бути особливі вимоги щодо завезення тварини, такі як оброблення проти паразитів тощо. Тому необхідно перед виїздом проконсультуватись із митною службою щодо ввезення тварини до конкретної держави», – розповідає Ірина Змієвська.

Щодо декоративних тварин – миші, птахи, риби тощо – то тут є багато особливостей. Тому краще одразу звернутись до Чернігівської міської лікарні ветеринарної медицини, яка скоординує до інших підрозділів Держпродспоживслужби, щоб визначити повний перелік документів і маніпуляцій із твариною, необхідних для виїзду до тієї чи іншої країни.

Ще статті по темі

Back to top button