Суспільство

Смачних млинців і веселих розваг: сьогодні розпочалась Масниця

Сьогодні, 12 лютого, стартував Масничний тиждень. А як відомо, Масниця – це давньослов’янське свято проводів зими, пристосоване християнською церквою до тижня перед Великим постом і пов’язане зі звичаєм веселитися та готувати певні страви.

Це останній напередодні Великого посту тиждень, коли можна було справляти весілля. Цей тиждень також називали Бабським тижнем, бо чоловікам належало слухатися жінок і витримувати їхні збиткування. Загалом Масниця вважалася жіночим святом, хоч участь у ній могли брати і чоловіки. Але вони мусили за це відплачувати грішми чи горілкою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як належить зустрічати Стрітення

Важливою частиною свята були катання на конях, на яких одягали найкращу збрую. Хлопці, які збиралися одружитися, спеціально до цього катання купували сани. Також було поширеним катання молоді на санках.

У перший день Масниці традиційно готували холодець зі свинячих ніжок. Це так звані ніжкові заговини. Молодь після вечері збирає кістки й кидає їх у ворота. Якщо кістка долітала до воріт, то дівчина буде здоровою протягом року, а якщо кістка перелітала через ворота – дівчина неодмінно вийде заміж.

Заміжні жінки зранку в понеділок ідуть до корчми, кладуть на стіл палицю — колодку. Потім усі почергово обмотують цю палицю полотном, сповиваючи її. Це дійство має назву «справляння колодки». Жінки п’ють і вітають одна одну з народженням колодки. Коли господині розходяться з корчми, палиця залишається на столі до наступного дня. Так вони збираються аж до суботи:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Любов – найкращі ліки проти заздрощів», — отець Роман

Понеділок — колодка народилася; вівторок — колодка хрестилася; середа — колодкові похрестини; четвер — колодка померла; п’ятниця — похорон колодки; субота — оплакування колодки.

Також у понеділок жінки відвідують оселі, у яких є дорослі неодружені парубки й незаміжні дівчата на порі, і прив’язують до материних ніг колодку. Це жартівлива кара за те, що діти досі неодружені. Щоб відкупитися від «ярма», жінкам давали кольорові стрічки, намисто або ж частували наїдками, горілкою та солодощами.

Дуже важливий етап святкування Масниці — частування тещі, що відбувається в п’ятницю. Якщо молодята побралися недавно, то теща запрошує «на млинці» зятя, а також інших родичів.

Ще статті по темі

Back to top button