Суспільство

Сьогодні набувають чинності зміни до ПДР

Зміни здебільшого зумовлені необхідністю приведення положень ПДР у відповідність до національних стандартів України, а саме — ДСТУ 4100:2021 та ДСТУ 2587:2021, що розроблені з урахуванням вимог Конвенції про дорожні знаки та сигнали, повідомив заступник начальника департаменту патрульної поліції України Олексій Білошицький.

Які нововведення на нас чекають?

Нові дорожні знаки

З’являться нові дорожні знаки — житлова зона, пішохідна доріжка, початок населеного пункту і його закінчення, напрямки повороту, місця дозволеної зупинки та стоянки, заборона руху транспортних засобів, автозаправні/електрозарядні станції, місце для зарядки електромобілів, платна дорога та її кінець, острівець безпеки, діагональний пішохідний перехід та інші.

Нова дорожня розмітка

Вводиться нова розмітка для позначення засобу для заспокоєння руху; виділених місць паркування вздовж доріг і наближення до кільцевої розв’язки; перед виходами з території шкіл; для позначення місця концентрації ДТП; для позначення виділених місць паркування уздовж доріг тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Карантинні штрафи: скільки і за що платитимуть водії та перевізники (Відео)

До чинної вертикальної розмітки додається нова: жовто-червона.

У ПДР змінено вимоги щодо крайової дорожньої розмітки, відповідно до положень ДСТУ 2587:2021, де крайовою є лише розмітка 1.2.

Олексій Білошицький наголосив, що саме КУпАП зміни не зачепили, тож відповідальність за порушення вимог дорожніх знаків і розмітки проїзної частини доріг залишається тією, що й була.

Зміни пов’язані з рухом велосипедистів, пішоходів та осіб з порушенням зору, а саме:

нове визначення велосипедної доріжки;

поняття велосипедної смуги і велосипедного переїзду;

вказані права та обов’язки велосипедистів та докладно регламентується, як вони повинні діяти під час руху;

регламентовано суміжний рух пішоходів і велосипедистів, а також рух осіб із порушенням зору.

Щодо велосипедистів, то адміністративна відповідальність для них також залишається незмінною, а саме за ст. 127 (Порушення правил дорожнього руху пішоходами, велосипедистами та особами, які керують гужовим транспортом, і погоничами тварин) КУпАП.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button