Суспільство

Сьогодні в Україні – День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

Щорічно 18 травня в Україні вшановують пам’ять понад 200 тисяч кримських татар, яких радянська влада примусово вивезла з Криму в 1944 році. Тоді весь кримськотатарський народ звинуватили у державній зраді та співпраці з нацистами.

Головна хвиля депортацій відбулася саме 18-20 травня. Як наслідок – сотні тисяч людей втратили дім, батьківщину, рідних, а багато хто – і життя. Чимало померло в дорозі через нелюдські умови перебування в товарних вагонах, якими їх, власне, і вивозили на схід. А в місцях заслання лише за перший рік від голоду, хвороб і виснаження загинули понад 30 тисяч кримських татар.

Водночас тих, хто перебував у лавах радянської армії, після перемоги над нацизмом відправляли до трудових таборів Сибіру та Уралу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До захисників з ОК «Північ» завітав Вакарчук (Фото)

Понад 20 років радянська влада повністю заперечувала злочинний характер своїх дій. А коли в 1967 році Верховна Рада СРСР визнала необґрунтованість тотального звинувачення кримських татар, їм не дозволили повернутися до Криму. Заборона кримським татарам їхати на батьківщину діяла до 1989 року.

У 2015 році Верховна Рада України визнала цей злочин комуністичного режиму геноцидом кримськотатарського народу.

«Ця злочинна акція забрала життя десятків тисяч людей і мало не призвела до втрати батьківщини цілим народом. Московські вожді – як тоді, так і зараз – намагаються на підставі надуманих звинувачень «розв’язати національне питання», де-факто вчиняють немотивовану агресію та геноцид.

З 2014 року в результаті злочинної тимчасової окупації Кримського півострова російське керівництво знову повернулося до переслідування, дискримінації та незаконного насильства проти кримськотатарського народу. Єдиний спосіб це припинити – якнайшвидше вигнати окупантів та відновити суверенітет України над Кримом. До того ж часу пам’ять про історію кримських татар, як, власне, і їхнє життя, в окупації перебувають під серйозною загрозою», – голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Український інститут національної пам’яті

Ще статті по темі

Back to top button