Суспільство

Сонячні станції: класифікація та правила використання

Усе більш популярними стають альтернативні джерела енергії. Окрім екологічності, вони забезпечують незалежність від звичних електромереж, а з часом — значну економію коштів, адже про рахунки можна буде забути. Поставити сонячну станцію можна як для забезпечення потреб підприємства, так і для приватної садиби. Важливим моментом залишається тільки правильний вибір устаткування — потрібно підрахувати сумарну потужність електричного обладнання, яке буде під’єднуватися, кліматичні особливості місцевості, рельєф тощо. У цьому вам допоможуть консультанти інтернет-магазину 220 Volt, на сторінках якого ви знайдете різноманітні види станцій — https://220volt.com.ua/solnechnye_stancii.htm. Також менеджери компанії протягом доби від моменту замовлення організують доставку обраного товару зі зручним для вас перевізником у будь-який куточок України.

Види сонячних станцій за різними ознаками

За принципом дії солярні електростанції поділяють на три категорії:

  1. Автономні. Після потрапляння променів сонця на фотоелементи вивільняються електрони, які перетворюються на струм і заряджають спеціальну акумуляторну батарею (АКБ). Вбудований інвертор трансформує напругу в знайоме нам значення — 220 В. Це обладнання забезпечує безперебійне живлення будинку й має тільки один недолік: через 500 циклів (приблизно 6 років) повної зарядки/розрядки акумулятор потрібно змінити.
  2. Мережеві. Дешевші за попередні, але не мають накопичувача енергії — електрика через інвертор одразу прямує в мережу. У такі станції краще інвестувати кошти й продавати енергію. У середньому обладнання окупиться за 5 років, а ще понад 20 буде приносити чистий прибуток.
  3. Гібридні. Об’єднують властивості двох попередніх видів: обладнані АКБ, продукують достатньо енергії для продажу, використовуються як резервне джерело живлення.

За типом концентрації променів розрізняють такі сонячні електростанції:

  • баштові;
  • сонячно-вакуумні;
  • параболоциліндричні;
  • тарільчаті;
  • комбіновані.

Також важливий вид фотоелементу, адже від нього залежить ККД (співвідношення сонячної енергії, яка потрапила на фотоелемент, та кількості отриманої енергії). Найпопулярніші:

  • монокристалічні — найефективніші, надійні, просто встановлюються, але їх складно виготовляти, що позначається на вартості;
  • полікристалічні (із залишком монокристалу) — дешевші за попередні, проте й не настільки ефективні в роботі;
  • аморфні — найнижчий ККД серед представлених видів.

солнечные станции 2

Правила життя із сонячною станцією

Із придбанням такого джерела живлення можна продовжувати вести звичне життя, а можна прийняти інший ритм і правила, щоб швидше окупити обладнання. Тут немає нічого складного, наприклад:

  • потужне електрообладнання використовувати тільки вдень, коли найбільша солярна активність, тоді АКБ зазнаватимуть меншого навантаження;
  • змінити лампи розжарювання на енергоощадливі;

по черзі, а не одночасно вмикати прилади з високою потужністю (пральну машину, посудомийну, мікрохвильовку тощо).

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button