Суспільство

Спеціальні вагони для жінок: думки чернігівців

«Укрзалізниця» підтвердила, що розглядає можливість запровадження окремих купе для жінок і планує їх протестувати. Так компанія відреагувала на хвилю дискусій у соцмережах про доцільність появи «жіночих вагонів», аби убезпечити жінок.

Прихильники такої концепції наполягають на тому, що запровадження окремих вагонів чи купе дасть змогу захистити жінок від сексуальних домагань у потягах. Водночас опоненти ідеї наполягають, що це не вихід, оскільки треба працювати над викоріненням самої можливості домагань до жінок навіть у змішаних вагонах чи інших ділянках публічного простору.

А що думають про таку ініціативу чернігівці?

Віктор Бистров

Ідея, на перший погляд, хороша, для багатьох жінок це буде зручно. Натомість реалізація потребує прорахунків, бо необхідно провести тестування щодо економічної доцільності окремих вагонів для жінок.

У будь-якому випадку, зміни на нашій залізниці та рух вперед – на краще.

Ірина Синельник

Якщо в мене буде можливість, я вибиратиму «жіноче купе» під час поїздок залізницею. Чому? Щоб почуватися спокійніше. Купуючи квиток, вважаю, що добре мати вибір.

Я пам’ятаю розповідь своєї співкурсниці, яка в студентські роки їхала на спортивні змагання. Вона займалася карате, але коли опинилася в купе з трьома чоловіками, то цілу ніч не спала, побоюючись, щоб на неї не напали уві сні.

Я не збагну всіх дискусій, що тривають упродовж останніх днів. Стільки розмов про «примхи феміністок». У чому проблема? Буде запит на ці купе, вони існуватимуть, не буде – припинять своє існування.

«Укрзалізниця» має надавати якісні послуги, дбати про комфорт і безпеку пасажирів. До речі, у 2010 році вже була спроба робити «жіночі купе», принаймні, про це згадують авторитетні ЗМІ. Ось тільки я про це не чула навіть! Тому мають значення інформаційна кампанія та доступ до цих послуг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нашестя мошок і комарів на Чернігівщині: скільки ще терпіти і чого вони бояться

Ганна Якубець

Якщо для реалізації цієї ініціативи жодних додаткових коштів не потрібно, тобто це просто буде як додаткова опція, то чому б ні? Якщо це зробить подорож для деяких пасажирів комфортнішою, то нехай буде. Я дуже рідко їжджу потягом, а коли вже їду, то є речі, що дратують значно більше, ніж те, що люди зараз описують. Для мене не проблема їхати в одному купе з чоловіками, але якщо комусь некомфортно, то функція «жіночий вагон» буде. Але якщо для реалізації потрібні додаткові гроші, то в нинішніх реаліях краще їх витратити на щось більш нагальне.

Дмитро Коток

Я зробив би окремі вагони для людей із дітьми. І не важливо, чи то чоловік їде з дитиною, чи жінка. Діти не заважатимуть іншим людям, які, відповідно, не будуть через це сваритися з батьками. І всі – у виграші

А взагалі круто зробити, щоб була можливість вибирати купе чи плацкарт, знаючи, представники якої статі в ньому їдуть. Бо я, наприклад, не дуже хочу відправляти дівчину в купе з трьома чоловіками. І в процесі купівлі квитка треба, щоб було видно, де Ч, а де Ж. І вже вирішувати. А якщо все ж таки вагони для жінок окремі, то обов’язково рожевого кольору. І ніяк інакше.

Михайло Жирохов

Вважаю цю проблему, як кажуть, «не на часі». На тлі війни з Росією це мілко. Вважаю, що вона спеціально була вкинута в інфопростір, щоб відволікти увагу від подій на фронті та навколо. А так проблему безпеки самотніх жінок у потягах можна було б вирішити і без таких радикальних кроків – просто на кожен потяг призначити пару поліціянтів або взагалі УЗ найняти приватну охорону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Правда про «сільський рай» Чернігівщини: чому міліють молочні ріки і зменшується кількість корів

Марія Шевченко

Ініціативу щодо окремих вагонів для жінок підтримую на всі 100 відсотків. Ще запровадили б вагони без мандруючих ромів. Мала гіркий досвід спілкування з ними в плацкартному вагоні.

Сєргєй Карась

Чесно кажучи, не дуже стежив за обговоренням цієї теми (мабуть, тому, що не є цільовою аудиторією, тобто не є жінкою). Загалом, я дуже рідко їздив у купе (переважно в плацкарті чи в електричках), й у потягах мені, бувало, траплялися неадекватні люди обох статей.

Наскільки я розумію, автори ініціативи виходять із того, що жінки мають бути більш захищеними, й жінка становить для жінки меншу загрозу, аніж чоловік. Я не певен, що ці тези є вірними. Як і не певен, що питання окремих вагонів у той час, коли українців досі евакуюють із зони бойових дій, а в країні триває гаряча фаза війни, є на часі. Проте, можливо, ця тема є своєрідним відлунням посттравматичного синдрому, на який, гадаю, в тій чи іншій мірі страждають як не всі, то більшість українців, й обговорення окремих вагонів для жінок відволікає від доволі страшних реалій сьогодення. Тож хай воно обговорюється. Головне, аби Україна росію перемогла. Дякуємо ЗСУ за захист!

Спілкувалась Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button