Суспільство

Нашестя мошок і комарів на Чернігівщині: скільки ще терпіти і чого вони бояться

Максимально насолодитися весняними принадами, теплом і природою заважають надокучливі та кусючі мошки і комарі, яких цьогоріч надзвичайно багато. Тож не дивина, що на городи люди одягаються відповідно – носять капелюхи з сітками, як у пасічників, і обприскуються різними репелентами.

Зрозуміло, що всіх цікавить, коли мошок разом із комарами нарешті поменшає.

Юрій Карпенко, завідувач кафедри екології та охорони природи НУЧК ім. Т.Г. Шевченка, каже, що на Поліссі в заболочених регіонах мошки й комарі наприкінці весни і на початку літа – звичайне явище. Але цьогоріч цих комах надзвичайно багато, до того ж, спостерігається комбінація мошок і комарів.

«Було високе водопілля, вода певний час трималася на заплавних луках, потім поступово сходила. І таким чином виникли умови для оптимального розвитку кількох генерацій мошок і комарів, які є ланцюгом живлення для птахів – ластівок, стрижів, зябликів, синицеподібних. Що більше комах такого типу в природі, то краще відбувається відтворення названих птахів.

Звісно, для людини дискомфорт є. Зокрема під час відвідування рекреаційних зон, відпочинку на березі річок чи озер. Є незручності, пов’язані з використанням різних елементів захисту – репелентів, що допомагають вирішити проблему з комарами та мошками. Незручностей додає використання захисного одягу для обличчя і голови та інші засоби захисту, які людина може придумати», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначає Юрій Карпенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповідь чернігівця – на благодійних аудіолистівках «Укрпошти»

За його словами, негативно на цих комах також діють природні засоби – дим, ароматичні рослини, різні ефірні олії, наприклад, гвоздична, і комплекс олій, як у бальзамі «Зірочка», до якого звикло багато поколінь. Крім того, як репелент варто використовувати засоби, що містять композицію ДЕТА, вона ефективна і дає захист на тривалий час.

«Дві-три генерації мошок може утворитися, то нам до середини червня, а можливо, частково до кінця червня з цими комахами існувати поряд. Вони є маловивченою групою, науковці знають понад 1700 видів різних мошок, тож їх важко визначити. І в нас не один вид зустрічається, а кілька.

Мошки існували до людини, ще в часи, коли жили динозаври. Потім, зрозуміло, що людина адаптувалася і звикла до них.

Взагалі ж, мошки – це компонент природного середовища та елемент живлення, що допомагає формувати в природі різноманітність, яка важлива для нашого поліського регіону», – розповідає еколог.

Він також каже, що тривалість життя мошок різна – від двох до чотирьох тижнів, і переважно людей кусають самиці. До речі, самиця може дати одне чи два покоління своїх нащадків.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button