Суспільство

Сповідь довічно ув’язненої з Чернігівщини: помилка всього життя

В Україні 23 жінки засуджені до довічного ув’язнення. Більшість знаходяться у Качанівській колонії Харківської області (21), одна – в Хмельницькому СІЗО, ще одна лікується в Збаразькій виправній колонії Тернопільської області. Всі ці жінки свого часу скоїли тяжкі злочини – жорстоко вбивали людей. Сумарно всі 23 засуджені вбили 56 людей, з яких 11 – діти.

В Качанівській колонії серед інших знаходиться уродженка Чернігівщини Лілія. Їй 39 років. У колонії вона вже 9 років. У 2008 році вони з двома співучасниками вирішили обікрасти будинок. Але господарі виявилися вдома і все завершилося потрійним вбивством. Жінка запевняє, що вдарила тільки один раз… Звичайно, вона усвідомлює помилку всього життя, але вже занадто пізно.

«Я коли їхала сюди, то думала, що тут монстри сидять. Навіть не уявляла як я буду з ними. Люди, які не знають правди, гадають, що ми тут ходимо з руками за спиною напівсидячи. У нас насправді тут життя таке ж як і у всіх на волі. Просто ми не ходимо в театри і на різноманітні заходи», — розповідає Лілія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд пропонує саджати українців за покинутих тварин

Жінка розповідає, що в колонії прокидаються о шостій ранку.

50958943_589203918217445_2585208564276527104_n

Перекличка, сніданок, праця на швейній фабриці. Обід – і знову праця. Ввечері інтернет (близько години дозволяють), телефонні дзвінки рідним (15-20 хв.), телевізор. Працюють за бажанням. Є і такі, які цілий день проводять в камері. На вихідних до засуджених приїжджають представники релігійних організацій. Деякі довічно засуджені стали набожними.

Чимало засуджених довічно жінок чекають змін українського законодавства, яке скасовує довічне ув’язнення для жінок. Тоді у них з’явиться шанс вийти на волю. Є кілька законопроектів, але у Верховній Раді тюремна тема не популярна, тому досі питання залишається відкритим.

За матеріалами журналу «Фокус»

Ще статті по темі

Back to top button