Суспільство

Старовинний панський маєток на Чернігівщині хочуть трохи впорядкувати, а потім знайти нового власника

Не так давно у своїх публікаціях ЧЕЛАЙН згадував про панський маєток у селі Пекарів на Сосниччині. Він зберігся, але нині стоїть пусткою. Причому дах, вікна, двері, внутрішнє оздоблення – умовні. Між тим, стіни ще міцні, бо зведені з добротної деревини. І якісні дерев’яні колони перед входом збереглися.

Також уже повідомлялося, що маєток має нового власника. До речі, історики кажуть, що свого часу господарем Пекарівського маєтку був Григорій Карпович Долинський (1722 – 1799), доволі відомий представник знатної козацької старшини часів пізньої Гетьманщини. Його батько та дід займали високі посади в козацькому війську.

Об’єкт восени 2023 року продала Сосницька селищна рада, він не перебуває в комунальній власності, а належить фізичній особі, яка представляє «Спадщина.UA».

Processed with VSCO with m5 preset

«Викупили цей маєток за більш ніж 200 тисяч гривень. Тож нині це – приватна власність. Власники займаються історичними вишукуваннями і, ймовірно, займаються підготовкою до реставрації», – пояснив Андрій Портний, голова Сосницької громади.

Тож яка подальша доля цього історичного маєтку? Невже таки дійсно відродження?

«Наша ініціатива «Спадщина.UA» взагалі – проміжний господар маєтку. І ми його збираємося впорядкувати, провести всі необхідні історичні й архітектурні дослідження. І як впорядкуємо, то будемо шукати доброго господаря для нього.

Що там буде, наразі не відомо. Це вже вирішиться пізніше. Можливо, навіть на іншій стадії, можливо, навіть разом із новим господарем. Але хочемо, щоб цей маєток однозначно виконував культурну функцію. Зараз ми роботи там не проводимо. Бо раніше погода не дозволяла. І також зараз доформовуємо команду, яка там працюватиме», – зазначила Софія Костюк, комунікаційниця ініціативи «Спадщина.UA».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Старовинний панський маєток Долинського, що на Чернігівщині, викупили та досліджують

За словами пані Софії, впорядкування однозначно передбачає розчищення території і часткову реставрацію.

«Ті моменти, які треба підтягнути, привести до ладу, то приведемо. А повну реставрацію, скоріш за все, ми не проводитимемо. Це вже робитиме майбутній господар», – сказала вона.

Processed with VSCO with m5 preset

Коли точно розпочнуться роботи з впорядкування, Софія Костюк ще не знає. Але не раніше, ніж як встановиться дійсно тепла і комфортна погода та коли доформують команду.

«А потім шукатимуть людину, яка зможе купити цей маєток, яка продовжить нашу справу, дбатиме про маєток і яка дійсно зможе зробити там щось культурно вартісне. І маєток продовжить нести культурну цінність», – наголосила комунікаційниця ініціативи «Спадщина.UA».

До речі, на її думку, той факт, що в Україні триває війна – аж ніяк не причина відмовлятися від реалізації культурних проєктів.

«Українська держава не може існувати без культурного, національного надбання, без історії. І все-таки паралельно із захистом наших територій ми маємо захищати й нашу спадщину. І це приватна ініціатива, гроші використовуємо не державні. Тобто інвестор вкладає свої кошти. Тому такий формат має право на існування», – впевнена Софія Костюк.

Processed with VSCO with m5 preset
Processed with VSCO with m5 preset

Ірина Осташко

Фото – Спадщина.UA

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button