Суспільство

Старовинний вітраж відремонтували з порушеннями (Фото)

Представник громадської ініціативи Сергій Черняков на своїй сторінці в Facebook оприлюднив пост, що стосується ремонту вітражного навісу на кооперативному технікумі (колишньому Чернігівському реальному училищі) — пам’ятці містобудування та архітектури місцевого значення.

«Керівництво Чернігівського кооперативного коледжу вирішило замінити скло на покрівельний матеріал коричневого кольору. Проте ці роботи не були узгоджені з Управлінням містобудування та архітектури Чернігівської ОДА і Управлінням архітектури та містобудування Чернігівської міськради. Відтак, було порушено охоронний договір.

Цей конфлікт обговорено з Ніною Тарапутою (відділ охорони пам’яток Управління містобудування та архітектури ОДА) та Людмилою Шевкопляс (заступник директора Чернігівського кооперативного коледжу). Йшлося про відновлення первісного вигляду старовинного вітражу.

На жаль, кольорових фотографій того часу немає. Є лише чорно-білі. Проте відомо, що вітраж складався із скляних вставок двох кольорів: синього та червоного. Про це розповідає голова обласної організації Товариства охорони пам’яток історії та культури Костянтин Ягодовський.

За словами, керівництва кооперативного коледжу старе скло вже давно втрачене, залишилися лише кілька фрагментів. Однією з проблем було те, що взимку крижані бурульки падали з даху на навіс і розбивали скло. Кажуть, що були й випадки, коли скло падало на людей», – йдеться в повідомленні.

Також автор зазначає, що поціновувачі старовини Чернігова наполягають на необхідності відновлення первісного вигляду вітражного навісу.

Читайте новини ЧЕline у Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button