Суспільство

Старт опалювального сезону: чи подали тепло в громадах Чернігівщини

Із другої половини жовтня в Україні традиційно починається опалювальний сезон. Експерти ще влітку попереджали, що зі зрозумілих причин для нашої країни він буде ще складнішим, ніж торішній. Але, як кажуть, що буде – побачимо.

Нині ж в українських містах і селах, де, звісно, дозволяє ситуація, почали подавати тепло до соціальних об’єктів і житлового фонду. А чи так це в громадах Чернігівщини? Можливо, виникають якісь проблемні питання?

Голова Березнянської громади Володимир Павленко каже, що наразі все – за планом.

«Розпорядження про початок опалювального сезону в нас від 18 жовтня. Усе нині відбувається в робочому порядку. Паливом забезпечені, потрібні документи готують. А заклади наші, зокрема навчальні, готові до опалювального періоду. Сподіватимемося, що все надалі буде добре.

Генератори на випадок відсутності світла є фактично в кожному закладі: у школах, садочках, у селищній раді», – пояснив Володимир Павленко.

За його словами, в селах Миколаївка та Локнисте в навчальних закладах облаштовані є ще й дитячі садочки. То ці заклади опалюють газом. Натомість у Березні два заклади освіти мають твердопаливні котли. Паливо для них уже завезли. Березнянський дитсадок також опалюють твердим паливом.

Будівля лікарні, що надає первинну допомогу, опалюється твердим паливом. Брикет і дрова завезені. Селищна рада опалюється газом.

Між тим, є в громаді й проблема.

«Насамперед із підбором кочегарів. Ми всі розуміємо, що багато чоловіків нині захищають Україну. То з допомогою військкоматів підбираємо пенсіонерів, які непридатні до військової служби. Оце отака проблема, яка є», – розповів голова громади.  

Володимир Кучма, голова Кіптівської громади повідомив, щоопалювальний сезон у закладах і будівлях, які централізовано опалюються газом, ще не стартував. Щоправда, це суто технічна проблема.

«Це питання до газівників. Ми зі свого боку зробили все можливе. Решта всього, що не опалюється газом, – із теплом.

Якщо сьогодні-завтра питання з газом не вирішиться, то десь із наступного тижня увімкнуть газове опалення. Загалом напруження, пов’язаного з питанням опалення, в нас немає.

У садочках і школах температурний режим дотримується. Щоправда, де газове опалення, то, звісно, воно ще не працює, але буде працювати», – запевнив очільник громади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хвиля підліткових самогубств: коли чернігівським батькам треба бити на сполох

У Менській громаді на засіданні виконкому, що відбулося в понеділок, 16 жовтня, було ухвалене рішення про початок опалювального сезону в громаді з 18 жовтня.

«У нас, окрім об’єктів, які обслуговує «Облтеплокомуненерго», тепло всюди є. Утім, «Облтеплокомуненерго» обіцяє, що сьогодні також обидві котельні будуть працювати. Хоча насправді планували тим абонентам, у кого централізоване опалення, подати тепло вчора. Але виникли певні моменти з оформленням документів в ОТКЕ.

У школах, лікарнях, садках, де індивідуальне газове опалення або альтернативне, здебільшого дров’яне, опалювальний сезон уже стартував», – розповів Юрій Стальниченко, секретар Менської міської ради. Сподіваємося, що нинішній опалювальний сезон для Чернігівщини не буде важким і взимку будемо з теплом.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button