Суспільство

Статус дитини, яка постраждала внаслідок бойових дій: які пільги і як отримати

У зв’язку з повномасштабним вторгненням росіян в Україну багато людей, зокрема, дітей, постраждали. Усі діти, які не досягли 18-річного віку на час воєнних дій, збройних конфліктів, збройної агресії російської федерації (з 24.02.2022 – 03.04.2022) мають право на отримання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій. Також цей статус можуть отримати неповнолітні, які під час збройного конфлікту: зазнали поранення, контузії, каліцтва; були викрадені або незаконно вивезені за межі України; незаконно утримувалися, були в полоні; брали участь у воєнізованих і збройних формуваннях; стали жертвами фізичного, сексуального, психологічного насильства.

Аби отримати статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій, треба звернутися до виконавчих органів сільських, селищних, міських рад. Із собою варто мати такі документи:

1)            свідоцтво про народження дитини або інший документ, що посвідчує особу дитини;

2)            документ, що посвідчує особу заявника; документ, що підтверджує повноваження законного представника дитини;

3)            довідка про взяття дитини на облік як  внутрішньо переміщеної особи (за наявності);

4)            паспорт громадянина України або паспорт громадянина України для виїзду за кордон (за наявності);

5)            витяг із реєстру територіальної громади (довідка про задеклароване/зареєстроване місце проживання);

6)            у разі отримання дитиною травм під час активних бойових дій або наявності пошкодженого житла надати відповідні документи.

Олена Зінченко, начальниця Управління у справах дітей у Чернігові, зазначає, що відповідна Постанова (№268 Кабміну. — Ред.) про статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій, чинна від 5 квітня 2017 року. І тоді цей статус отримували діти, які переїхали до Чернігова з Донецької та Луганської областей. Зараз у Чернігові статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій, отримали більше як тисячу дітей.

У Чернігові, аби потрапити на прийом для отримання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних конфліктів, треба заздалегідь записатися за телефоном: 77-49-59. Це потрібно, аби уникнути величезних черг.

«У нас ведеться попередній запис. Тому що в Чернігові, за даними статистики, перебувають 44 тисячі дітей, ще дві тисячі – внутрішньо переміщені особи, які насамперед мають право отримати цей статус. Тому, звісно, надати статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій, усім за один день – це нереально. У громадах області теж можна отримати відповідний статус. «Час для отримання статусу дитини, яка постраждала від воєнних дій, приблизно охоплює місяць», – зазначає начальниця Управління у справах дітей Іванівської ТГ Інеса Антоненко. У громаді вже надано цей статус 120 дітям, ще орієнтовно 60 заяв зараз на розгляді.

Найважливішим невирішеним питанням на сьогодні залишається соціальний захист і підтримка постраждалих дітей. Відповідно до законодавства, статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, не передбачає надання жодних пільг і компенсацій, крім безкоштовного харчування в закладах освіти.

Крім отримання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, деякі діти можуть отримати ще один статус. Йдеться про дитину, яка внаслідок отриманого поранення стала дитиною з інвалідністю. Такі діти мають право на пільги, передбачені статтею 13 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту».

Спілкувалась Оксана Замятіна

Ще статті по темі

Back to top button