Суспільство

Стратегія розвитку Чернігова від автора проекту ТРЦ «Hollywood»

Чернігів має колосальний потенціал для економічного розвитку. При правильних підходах і наполегливій роботі місто реально перетворити на сучасний розвинений європейський центр – із власними технологічними потужностями та архітектурними перлинками.

Про це та багато іншого – в інтерв’ю з чернігівським політиком, видатним архітектором і автором проекту ТРЦ «Hollywood» Віктором Бережним.

Пане Вікторе, ви професійний талановитий архітектор. Ваші проекти можна зустріти по всій країні. Звичайно, і в Чернігові. Які свої роботи в Чернігові ви вважаєте найбільш вдалими?

Наймасштабнішим нашим архітектурним проектом звичайно є торговельно-розважальний центр «Hollywood». Це дійсно серйозна робота. Над цим проектом було дуже цікаво працювати. Коли працюєш в одній ідеї із замовником – це дуже приємно. Важливо, коли є розуміння. Вважаю, що вийшов гарний торговий центр. Акцентую увагу, що працював над створенням проекту «Hollywood» весь наш творчий колектив. В архітектурному бюро у нас працюють найкращі спеціалісти: архітектори, конструктори, інженери-електрики, інженери-сантехніки. Це наша спільна з дружиною фірма. Ми разом там працюємо. Спільними зусиллями створюємо якісний продукт. Також наша робота – це офісний центр за філармонією. Архітектуру Міського палацу культури ми розробляли. Проектували будинок 17-поверховий навпроти ЦУМу, будинок навпроти «політеху» та багато інших проектів.

Ви працюєте переважно із сучасними стилями архітектури?

Я взагалі не прихильник того, щоб історично місто застрягало у 18-19 столітті. У кожного періоду своя стилістика і архітектура. Нині сучасна архітектура. Наприклад, в Парижі збудували сучасні скляні споруди, які межують з будинками 18-19 ст. Той же Лувр із скляною пірамідою, яка залучила мільйони туристів. В Чернігові так само можна поєднувати. Сучасна архітектура красива і вона гармонійно поєднується із історичними моментами.

Ви маєте солідний досвід в політиці, були депутатом Чернігівської міської ради двох скликань і заступником міського голови Чернігова. Чи залишилися ідеї, які можна було б в нинішніх умовах реалізувати?

Тоді розглядали багато проектів та ідей. Але був дуже непростий економічний період у всьому світі. Економічна криза вносила серйозні корективи в життя держави, не говорячи вже про місто. Був амбітний проект, який ми до «Євро-2012» розробляли. Це багатоцільовий спортивний-кіноконцертний зал в Чернігові. Цю ідею просувати активно допомагала наша олімпійська чемпіонка із кульової стрільби Олена Костевич. Проект передбачав багатоцільову спортивну арену для проведення міжнародних змагань (кульова стрільба, волейбол, кікбоксинг) і окремі площі для кіноконцертних заходів. Також цікава була ідея з приводу трансформації колишнього військового летовища за Черніговом в міжнародний торговий перевалочний хаб. Чернігів міг би стати зв’язковою торговою ланкою між сусідніми країнами. Також в Чернігові є потенціал для розвитку автомобільної промисловості, адже у нас є потужності і навіть завод. Ну, і звичайно, не варто забувати про традиції Чернігова – легку промисловість. Над усім цим треба багато працювати і тоді буде результат.

Які нині проблеми є в Чернігова?

Чернігів – це торгова площа. Нам не вистачає промисловості. Розвитку. Не вистачає виробничих потужностей. Вкрай важливо залучити інвестиційні компанії. Регіон у нас дуже перспективний. Дуже перспективний напрямок – ІТ-сфера. У нас радіозавод і прекрасна базова школа для ІТ-технологій в технологічному університеті. Там якісно навчають і кують хороших програмістів. Чому б не створити в Чернігові ІТ-центр? ІТ-технологія і радіоелектроніка були б дуже перспективними напрямками для Чернігова.

Якій політичній силі ви імпонуєте?

Загалом я прихильник векторної політики. Не сумнівної параболічної, а чіткої векторної. Я дотримуюся патріотичних поглядів. Мені не подобаються політичні напрямки і зборища, які стоять на роздоріжжі. Типу – ми і в Європу, ми і для України і до Росії готові повернутися… Я не підтримую містечкові політичні утворення, бо вони виникають ситуативно і мають на меті зовсім не політичні амбіції. Також проти тих партій, які завжди при будь-яких розкладах і при будь-якій владі проти всього. Є і такі партії. Тому я підтримую «Європейську солідарність» і європейський вектор розвитку. Ця партія чітко і конкретно декларує свою ідеологію. Це європейські цінності, сильна армія і демократичний розвиток. Нині як ніколи Україні потрібен цей пріоритетний патріотичний курс.

*Актуально

Ще статті по темі

Back to top button