Суспільство

Без зв’язку, інтернету та українських телеканалів: що робиться на Чернігівщині, аби виправити ситуацію в прикордонних селах

У прикордонних селах Чернігівщини, що межують з країнами-агресорками – росією чи білоруссю, життя особливе. Але більше зі знаком «мінус», аніж «плюс». Окрім загрози обстрілів, жителі таких сіл нарікають на поганий мобільний зв’язок та інтернет, коли треба видиратися мало не на дах будинку, аби кудись додзвонитися. Також нерідко трапляється, що трансляція українських телеканалів відсутня. Натомість на телеекранах красується ворожий диктатор зі своїми пропагандистами.

На жаль, це ситуація не лише нинішнього року, а давня. Тож спробували розібратися, чи відбуваються зрушення у вирішенні цих складних питань.

«Наскільки мені відомо, з мобільними операторами ведуться перемовини, і те, що можна робити для покращення якості зв’язку й інтернету, робиться. Але, звісно, з врахуванням безпекових питань на територіях, що розташовуються ближче до кордону.

Із телебаченням історія довга, нині вона в процесі вирішення. Тривалий час обласна адміністрація наголошувала на тому, що присутній сигнал російського телебачення і подекуди відсутність українського телебачення. Нині будується державна ефірна телемережа – це, умовно кажучи, аналог загальної цифрової телемережі, яка є нині. Вона буде тільки в державній власності, щоправда, очікується, що транслюватиметься менше каналів – орієнтовно вісім. Але насамперед стоїть питання покриття сигналом саме прикордонних територій, тобто тих, які нині сигналом не покриті», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Валерій Сорокін, заступник директора Департаменту – начальник управління інформаційної діяльності та видавничої справи Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської обласної державної адміністрації.

За його словами, в Чернігівській області під державну ефірну телемережу  планується використати кілька веж. Зокрема у Новгороді-Сіверському, Чернігові та Холмах.

«Буде трохи інша технологія – сигнал у метровому діапазоні. Хвилі такого діапазону трохи краще поширюються і ліпше оминають перешкоди. Тож, імовірно, буде більша зона покриття.

Крім того, завдяки додатково виділеним коштам будуть встановлені ще три вежі на іншій території – також прикордонній. Умовно кажучи, східніше, ніж Новгород-Сіверський. Ці вежі закуплені, вони умовно готові до встановлення. Зараз опрацьовується питання щодо технічних деталей – оформлення земельних ділянок. На цих вежах також будуть розміщені передавачі державної ефірної телемережі. То коли розбудова буде завершена і це все запрацює, в нас має бути повне покриття прикордонних територій телевізійним цифровим сигналом», – розповідає Валерій Сорокін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині можуть не закрити всі запити на LED-лампочки

Він пояснює, що російські телеканали на Чернігівщині нині доступні лише в окремих населених пунктах, які розташовані дуже близько до російської території, як, наприклад, Грем’яч. Натомість наявність потужного сигналу з нашого боку певним чином перешкоджатиме прийому російських телеканалів. І питання також у спрямованості антени. Якщо жителі спрямують свої антени, наприклад, на вежу в Холмах чи на інші нові вежі, які будуть встановлені, тобто в протилежний бік від російського кордону, то прийматимуть насамперед український сигнал. Утім, цілком вірогідно, що у декого антени повернуті в інший бік, бо так звикли, або є антени широкої спрямованості, які випадково ловлять російський сигнал.

Валерій Сорокін також зауважив, що розбудова державної ефірної телемережі– процес тривалий, а розпочався він ще до широкої війни.

«Після деокупації області робота продовжилася. Єдине, що це має бути здійснене на всій території України. Тобто по всій території України має бути завершене будівництво інфраструктури. Після цього Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення оголошує конкурс для телеканалів, які мовитимуть у цій мережі, і після того відбудеться запуск. Не можна запускати нову ефірну мережу частково, лише на якійсь території. Це великий інфраструктурний проєкт, що реалізується на всій території України. Коли всі підготовчі заходи будуть завершені, тоді він буде запущений.

Крім того, нині розглядається питання виділення додаткових коштів суспільному мовленню на відновлення аналогових трансляцій. Бо відомо, що аналогові передавачі у нас у прикордонні знаходяться.

Із радіо трохи простіше. У багатьох північних населених пунктах є передавачі українського радіо. То там люди можуть отримувати українські новини просто зараз.

Восени минулого року була дуже збільшена потужність передавача у Чернігові – у 8 разів. Нині працює 2-кіловатний передавач, який має сягати на дуже значну територію по радіусу з центром у Чернігові. 

Тобто питання вирішується. Можна навіть сказати, що повномасштабна війна і вторгнення в деяких аспектах навіть прискорили цей процес», – наголошує Сорокін.

Якщо коротко підбити підсумки, то всі звернення та пропозиції, надані обласною адміністрацією з питань інформаційної безпеки в частині саме відновлення телевізійного сигналу, перебувають у процесі реалізації та наближаються до логічного завершення. І всі ці кроки призведуть до того, що північні прикордонні території будуть охоплені українським цифровим телесигналом.

Спілкувалась Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button