Суспільство

Чи збережуть посади начальники управлінь та яка доля Чернігівської міської ради

Як відомо, президент України Володимир Зеленський своїм розпорядженням призначив начальника Чернігівської міської військової адміністрації. Ним став уродженець Сновська, полковник Збройних Сил України Дмитро Брижинський. Вже навіть відбулося його представлення в залі міської ради.

Водночас виникає чимало запитань, а що буде далі з працівниками міської ради, депутатами, чи відбуватимуться сесії, засідання виконавчого комітету, чи збережуть свої посади начальники управлінь та чимало інших питань.

Є непідтверджена інформація, що на розгляд вищому керівництву держави подане клопотання, в якому пропонується своєрідний «розпуск» депутатського корпусу міської ради. Офіційної інформації про це немає. В Чернігівській ОВА цю інформацію також поки не коментують.

Розібратися в деяких нюансах намагаємося разом із чернігівським правником, громадським активістом Олександром Гашпаром. 

Пане Олександре, чи передбачається подальша робота міської ради після утворення військової адміністрації?

Поки що всі в міській раді на роботу ходитимуть. Все буде залежати від того, який перелік повноважень передасть Верховна Рада військовій адміністрації. Адже має бути рішення Верховної Ради про передачу повноважень органу місцевого самоврядування військовій адміністрації. І в залежності від того, який обсяг повноважень нададуть військовій адміністрації буде зрозуміло, чи скликатимуть сесії, чи будуть в нас засідання виконкому.

Якщо Верховна Рада передасть начальнику військової адміністрації повноваження і виконкому і міської ради, відповідно, все буде вирішуватися розпорядженнями чи наказами начальника без скликання сесій, без збирання виконавчого комітету. Поки що такого рішення немає, тому міська рада і виконавчий комітет мають працювати в штатному режимі.

Яка подальша доля працівників міської ради після передачі повноважень начальнику військової адміністрації?

Після рішення про передачу повноважень працівники міської ради залишаються, але будуть в підпорядкуванні начальника. Вони будуть працювати і забезпечувати діяльність військової адміністрації. Це стосується і начальників управлінь, відділів та інших структурних підрозділів міської ради. Але у начальника буде право здійснити певні ротації, замінити начальників, якщо в тому буде потреба. Але всі управління будуть продовжувати працювати просто підпорядковуватимуться військовій адміністрації, а не міському голові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти вдарили по території Чернігівщини з артилерії

На вашу думку, в нинішніх реаліях така ситуація – це добре чи погано?

Поки зарано казати добре це чи погано. Потрібен час, аби зробити висновки.

Як скоро має бути передача повноважень?

Не знаю. Законом строки не визначені. Визначено, що Верховна Рада має передати повноваження, а в який термін – закон відповіді не дає.

Виконуючому обов’язки міського голови ходити на роботу треба?

Він поки що виконує обов’язки міського голови. Тому він має працювати до рішення Верховної Ради.

Ще статті по темі

Back to top button