Суспільство

Сучасні методи лікування глаукоми в Україні

Втрата зору або його погіршення – справжня трагедія для людини. Глаукома – хвороба очей, вилікувати яку можна багатьма методами сучасної медицини. Широкий арсенал засобів для боротьби з проблемою пропонує міжнародна офтальмологічна клініка Batigoz.

Описання глаукоми: симптоми

Під час глаукоми гострота зору знижується поступово. Тиск всередині ока підвищується, зоровий нерв здавлюється. Ця хвороба не має виражених симптомів, тому може «спати» в організмі, залишаючись непоміченою аж до останньої стадії.

Серед ознак глаукоми:

  • головний біль;
  • біль в очах;
  • нудота;
  • розмитий зір;
  • світлові кола довкола джерел світла в темний час доби.

Час розвитку хвороби вимірюється десятиліттями, але її результат однозначний – сліпота внаслідок атрофії нервових волокон. Причини її виникнення досі до кінця не визначені, як і універсальний метод лікування. Вибір способу лікування залежить від кожного конкретного випадку та індивідуальних особливостей хворого.

Метою лікування є сповільнення темпів розвитку хвороби. Єдиним способом вирішення проблеми є зниження тиску консервативним або радикальним методом. На перших стадіях хвороби ефект можуть дати краплі для очей, які відновлюють правильну циркуляцію рідини всередині ока. Цей метод рідко виліковує, тому медики назначають більш масштабні процедури – лазерне або хірургічне втручання. Детальніше про нюанси лікування на сторінці http://batigoz.com.ua/services/lechenie-boleznejj-glaz/lechenie-glaukomy.

Gemeralopiya-ili-kurinaya-slepota-chto-eto-takoe.-900x444

Діагностика та лікування глаукоми в Україні

Своєчасне лікування глаукоми грає ключову роль в попереджені втрати зору та інвалідизації хворого. Детальна діагностика прискорить вибір правильного методу лікування. Звичайного вимірювання тиску недостатньо. Як правило, повна діагностика включає:

  • візометрію;
  • визначення тиску всередині ока;
  • визначення глибини передньої камери ока та товщини хрусталика (часто проблема високого тиску виникає через його зміщення та збільшення в формах);
  • вивчення поля зору (застосовуючи комп’ютерний периметр);
  • застосування гоніоскопії, яка визначає будову передньої камери, через яку видобувають рідину з ока;
  • оптичну когерентну томографію центральної області сітківки.

Також рекомендовано здійснити аналіз дна ока, для якого застосовують комп’ютерний периметр. Така техніка прискорює виявлення перших ознак глаукоми, які можуть залишитись непомітними без застосування апарата. Вся техніка повинна бути сучасною та відповідати міжнародним стандартам.

Новітні методи лікування глаукоми

Більшість людей обирає лазерне лікування, яке не потребує довгої реабілітації, не передбачає ускладнень та перебування в стаціонарі. Наразі в Україні набирають популярності два способи лікування. Серед них:

  1. Трабекулопластика – під час неї промінь направляється на дренажну зону ока з розширенням її сегментів для покращення відтоку рідини всередині ока. Процедура відбувається під капельною анестезією без будь-якої підготовки.
  2. Ірідектомія – в радужці створюється маленький отвір, через який добувають рідину.

Хірургія пропонує більш травматичні методи лікування глаукоми. Її застосовують, коли лазерні методи лікування не дають ефекту. Вони мають довгий час відновлення пацієнтів. Мова йде про застосування непроникаючої глибокої склеректомії, віскоканалостомії, імплантації спеціальних приборів – Клапана Ахмета.

Вибір адекватної терапії для пацієнтів з глаукомою є дуже складним завданням. Як правило, це потребує часу та зусиль з боку лікаря та витрат з боку пацієнта. Сумлінне слідування рекомендаціям – один з найвизначніших факторів успішного лікування пацієнтів. Головне – не робити перерви у лікуванні глаукоми. Якщо хвороба прогресує, а лікар не пропонує нових методів вирішення проблеми, клініку та лікаря потрібно змінити.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button