Суспільство

Сучасний догляд за лісом, переробка шишок і розсадник екзотичних рослин: лісовими стежками Ніжинщини

Ліс – це унікальне місце зі своїм запахами, звуками, атмосферою. Багато хто, потрапивши в ліс, стверджує, що опиняється ніби в якійсь казці. Це один бік історії. Інший же полягає в тому, що у звичні для нашого ока ліси вкладена титанічна праця безмежно закоханих у природу людей – лісників. Бо стале уявлення, що насадження ростуть самі по собі – хибне. Аби дерева досягли своєї спілості, за ними треба доглядати. Причому справа ця нелегка.

Минуле та сучасність

Державне підприємство «Ніжинське лісове господарство» було створене в далекому 1936 році, коли наказом Головлісоуправління Народного Комісаріату земель СРСР було організоване Ніжинське лісове господарство, яке тоді підпорядковувалося Київському управлінню охорони лісів. Становлення лісгоспу в довоєнні роки відбувалося складно. А під час війни ніжинський ліс, як і всі ліси Чернігівщини, прихищав всіх, хто його садив, ростив і беріг.

У повоєнні ж роки на підставі наказу уповноваженого Головлісохорони та лісонасаджень УРСР від 2 жовтня 1943 року Ніжинське лісове господарство відновило свою діяльність. Минули десятки років, і нині державне підприємство «Ніжинське лісове господарство» об’єднує вже вісім лісництв і Мринський паркетний цех, обслуговуючи загалом 47 614,4 гектара лісу.

Господарська діяльність лісгоспу сьогодні спрямована на раціональне та ефективне використання лісових ресурсів, підвищення ґрунтозахисних, санітарно-гігієнічних, оздоровчих, естетичних і багатьох інших корисних функцій лісу.

До речі, за насадженнями тут доглядають, використовуючи прогресивні технології, – за допомогою мульчувача МЛ-1,5. Цей універсальний подрібнювач призначений для знищення бур’янів і небажаної деревної памолоді в догляді за лісовими культурами. У лісгоспі також проводяться догляди за лісовими культурами кущорізами та культиваторами КЛБ-1,7 для дискування міжрядь. Всього ж у лісгоспі в середньому за рік проводиться до 500 гектарів доглядів за лісовими культурами, і 90 відсотків із них – це догляди механізованим способом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Двох підлітків, які заблукали в лісі, знайшли

І паркет, і екзотика

У лісовому господарстві не лише піклуються про якість лісових насаджень, а й займаються переробкою деревини. Приклад такої успішної роботи – Мринський паркетний цех, у якому працюють понад чотири десятки робітників, а виробіток на одного трудівника становить понад двісті тисяч гривень. Цікаво й те, що цей цех оснащений стрічковими верстатами для розпилювання круглого лісу, поздовжньо-розпилювальними верстатами «АСТРА», італійською паркетною лінією «А.Коста», сушильними камерами «ЛУКА», німецькою сушильною камерою «ЛІГНОМАТ», іншими сучасними механізмами. Тому й товарної продукції тут випускають на значні суми: тільки за п’ять місяців поточного року її виготовлено на 9528,5 тисячі гривень.

Має чим здивувати й Іржавське лісництво. Йдеться передусім про новітній комплекс із переробки шишок, тепличне господарство і розсадник декоративних рослин. Зокрема комплекс здатен переробляти до ста кілограмів шишок за добу, обслуговуючись при цьому лише двома робітниками. Таким чином лісівники можуть отримувати чисте, відбірне насіння для посіву в своїх розсадниках, коробах і теплицях, щоб надалі отримувати стандартний посадковий матеріал для відновлення майбутніх лісових насаджень.

У тепличному господарстві для вирощування сіянців хвойних порід у контрольованому середовищі в лісництві побудовано короби площею 121,9 квадратних метрів, де вирощуються сіянці сосни звичайної, ялини європейської та модрини європейської.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лісівники назвали причину масового всихання лісових насаджень в області

У лісництві також побудовано теплицю загальною площею 244 квадратні метри, де навесні нинішнього року проведено зелене живцювання пагонів у кількості 11 350 штук. Основні породи зеленого живцювання – туя західна колоноподібна, різні види ялівців, самшит, ялина канадська та інші декоративні породи.

Дбають лісівники і про рекреаційні пункти. В лісгоспі функціонують, крім Іржавського, ще вісім рекреаційних пунктів, які мають зручне географічне розташування поблизу автодоріг і є доступними та зручними для відвідувачів. Рекреаційні пункти облаштовані інформаційними панно та QR-кодами, що дає змогу отримати інформацію про підприємство та лісову галузь.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button