Суспільство

Судом визнано протиправною бездіяльність Городнянської міськради при набутті гідроспоруди в комунальну власність

Рішенням Чернігівського окружного адміністративного суду задоволено позов прокурора щодо визнання протиправною бездіяльність Городнянської міської ради Чернігівського району при набутті у комунальну власність майна інженерної інфраструктури водних об’єктів системи «Тимошково».

Подачі позову передувало вивчення стану додержання законодавства при збереженні та використанні гідротехнічних споруд, у т.ч. водосховищ.

Прокурорами встановлено, що меліоративна внутрішньогосподарська осушувально-зволожувальна система «Тимошково», збудована з метою підвищення ефективності використання перезволожених сільськогосподарських угідь, розташованих у Чернігівському (колишньому Городнянському) районі, що складається із земляної греблі, водоскидної споруди, каналів протяжністю 3,2 км та інших гідроспоруд із водосховищем площею водного дзеркала 140 га та об’ємом 2 560 тис. м3, та яка раніше перебувала на балансі КСП «Росія», наразі фактично є безхазяйною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прокуратура повернула громаді області будівлю, за яку вчасно не сплачувалася орендна плата

За відсутності уповноваженого власника гідроспоруди на водосховищі перебувають у занедбаному стані. Місцеві органи влади всупереч вимогам чинного законодавства понад 10 років не вживали належних заходів щодо збереження та технічного обслуговування вказаних об’єктів. Відтак, у разі виникнення надзвичайної ситуації розташованому поряд місту з населенням майже 12 тисяч жителів може загрожувати техногенна небезпека.

Для запобігання виникненню надзвичайних ситуацій, пов’язаних із водним фактором, прокурор звернувся до суду з позовом, у якому вимагав визнати протиправною бездіяльність органу місцевого самоврядування та зобов’язати його вчинити дії щодо набуття в комунальну власність майна інженерної інфраструктури водних об’єктів: земляної греблі, водоскидної споруди, каналів протяжністю 3210 м та інших гідроспоруд із водосховищем, що входять до меліоративної системи.

Надавши належну оцінку доводам сторін, Чернігівським окружним адміністративним судом позов прокурора задоволено у повному обсязі.

Довідково. Урочище, де збудовано вищезгадане водосховище «Черемошне», рішенням Чернігівської обласної ради від 21.03.1995 оголошено об’єктом природно-заповідного фонду. Також зазначений об’єкт має важливе рекреаційне значення як місце відпочинку місцевих жителів.

Пресслужба Чернігівської обласної прокуратури

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button