Суспільство

Держбюджет-2018 примусить аграріїв за копійки продавати урожай

*Актуально

Верховна Рада України минулого тижня ухвалила Державний бюджет на 2018 рік, зміни до Бюджетного кодексу та низку інших законодавчих актів.

Як повідомив депутат Чернігівської обласної ради від партії «Наш край» Сергій Нужняк, основний фінансовий документ країни має переваги та недоліки.

«Наш край» постійно наголошував, що уряд має передбачити гроші для діяльності ОТГ, ці вимоги були почуті та виконані: 7 млрд грн для фінансування комунальних пільг, які уряд планував перекласти на місцеві бюджети, будуть профінансовані з держбюджету. Обсяг комунально-житлових субсидій також збільшено на 15 млрд грн.

«Щодо об’єднаних громад, то уряд і парламент прибрали положення про зміну розміру вилучення коштів із місцевих бюджетів до держбюджету. Реверсна дотація врахована в ухваленому держбюджеті-18 буде з застосуванням 50% вилучення, а не 80%. Ми відстояли формулу 50/50 замість грабіжницького проекту уряду 80/20», – наголосив Сергій Нужняк.

Субвенції місцевим бюджетам сукупно становитимуть 19,9 млрд грн. Водночас уряд знову продемонстрував, що він працює в інтересах олігархів.

З одного боку, влада ніби посилила державну підтримку АПК у 2018 році. Але розподілення цієї підтримки викликає обурення. Уже не перший рік у рамках бюджетного процесу ведуть найбільше отримують аграрні корпорації країни. Адже 2 млрд грн із 7,3 млрд отримають компанії, які займаються птахівництвом. І левову частку цієї допомоги отримають аграрні олігархи, які взагалі не платять податок на прибуток, та ще й отримують відшкодування ПДВ більше, ніж його сплачують.

«Окрім того, з 1 березня 2018 року на догоду ще одному олігарху скасовано нульову ставку ПДВ при експорті технічних культур: сої, ріпаку та соняшнику. Це рішення призведе до значних втрат доходів аграріїв: за висновками експертів, понад 6 млрд грн щороку. Відтепер на них буде додатковий тягар та відсутність державної підтримки. Мета цього заходу – зробити експорт невигідним та примусити аграріїв задешево продати врожай олігархам», – пояснив депутат облради, який очолює сільгоспкооператив «Куковицький».

«Наш край» вважає неприпустимою ситуацію, за якої основним набувачем дотацій стають олігархи. В країні мільйони дрібних та середніх виробників, які й справді вимагають підтримки. Проте не можуть отримати її через нібито брак грошей, бюрократичну тяганину та корумпованість держапарату. Представники партії вимагають внести зміни до законодавства й обмежити отримування дотацій на один суб’єкт на рівні 100-150 млн грн. А ще повернути нульову ставку ПДВ експортерам технічних культур. «Ті, хто поповнює бюджет валютою та стабілізує зовнішньоторговий баланс, мають отримати належну державну підтримку», – зазначив Сергій Нужняк.

Прес-служба обласної організації ПП «Наш край»

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. Досить вже українцям терпіти знущання над Україною зграї гешефтників! Час обирати українську владу, щоб відновити державу після юдейського шабашу!

  2. А может бурятов пригласим или украинца Михо?

Back to top button