Суспільство

Сумна дата: сьогодні 31-ша річниця аварії на Чорнобильській АЕС (Фото минулих років)

26 квітня, 31 рік тому, сталася найбільша техногенна аварія у світі – вибух на Чорнобильській АЕС. Її причиною прийнято вважати стрибок напруги в мережі, що спричинив два вибухи. На момент вибуху в реакторі знаходилось близько 200 тонн урану. Було зруйновано обшивку, а через відсутність захисної оболонки понад 60 тонн радіоактивних речовин піднялись у повітря. Сумарна радіація ізотопів, викинутих у повітря після аварії в Чорнобилі, була в 30-40 разів більшою, ніж при вибуху атомної бомби в Хіросімі.

Пожежа тривала 10 днів і забрала життя 31 особи. Остаточно графіт перестав горіти лише 10 травня.

Кількість людей, які брали участь у гасінні пожежі на ЧАЕС, становила 240 тис. Усі вони отримали високі дози радіації. Однак саме пожежникам вдалось врятувати нас від справді серйозної катастрофи – сильного водневого вибуху, що міг стати наступним етапом трагедії.

Одразу після аварії майже 8,5 млн людей були опроміненими, близько 155 тис. кв. км територій було забруднено, з них 52 тис. кв. км – сільськогосподарські землі. Реактор продовжував випромінювати радіацію ще 3 тижні, доки його не закидали сумішшю піску, свинцю, глини та бору.

Уряд СРСР, очевидно, намагався приховати цю трагедію від світу через нав’язливу ідею секретності. Та не вдалося.

Після аварії з 30-кілометрової зони відчуження було вивезено 115 тис. осіб. Однак оскільки ураження також охопило землі Росії та Білорусі, сумарна кількість людей, які позбулися своїх домівок, сягала 220 тис. осіб.

Однак, радіоактивна хмара пішла ще далі та зачепила навіть схід США. Радіоактивні дощі були зафіксовані в Ірландії. Британське міністерство здоров’я повідомляє, що до сьогодні більше 300 ферм і 200 овець мають сліди радіаційного забруднення. У 1986 році таких овець налічувалось близько 4 млн.

До сьогодні фахівці сперечаються про кількість жертв аварії. На даний момент офіційно визнано 64 підтверджені смертельні випадки через ураження радіацією. Неофіційна статистика повідомляє про більше, ніж 15 тис. людей, постраждалих унаслідок аварії.

До речі, Чернігівщина є однією з найбільш постраждалих областей від цієї катастрофи. 244 населені пункти віднесені до радіоактивно забруднених. 22% населення було віднесено до категорії постраждалих від наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Тільки в Чернігові мешкають близько 8 тисяч учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції та 461 родина померлих учасників ліквідації.

Фото з архіву Віктора Кошмала

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button