Суспільство

Сумна звістка зі Сновщини: помер викладач Мистецької школи – баяніст Сергій Крецула

Сергію Івановичу Крецулі в лютому мало б виповнитися 52 роки, але його життя раптово обірвалось 2 січня.

Сергій Крецула народився та виріс у м. Сновську. 1987 року здобув неповну середню освіту у школі №2 та паралельно закінчив навчання у Сновській (тоді – Щорській) музичній школі за класом баяна. Цього ж року вступив на навчання до Чернігівського музичного училища ім. Л. М. Ревуцького на відділ народних інструментів, яке закінчив із дипломом із відзнакою та вступив до Воронезького державного інституту мистецтв.Після закінчення третього курсу взяв вільне відвідування та влаштувався на роботу до Сновської музичної школи, де й пропрацював 29 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Меморіал пам’яті: 82-річний Петро Мірошник

«За цей час Сергій Іванович випустив значну кількість учнів, деякі з них продовжили свій мистецький шлях, здобуваючи освіту у вищих мистецьких закладах, стали професійними музикантами, педагогами, працівниками культурно-мистецьких закладів. Результати Сергія Івановича як викладача підтверджують значні успіхи учнів його класу в конкурсах різного рівня, де діти здобували високі нагороди. Сергій Іванович разом із викладачкою з класу акордеона Світланою Гладченко створили ансамбль баяністів-акордеоністів «Експромт», до складу якого ввійшли учні класу викладачів. Цей ансамбль був неодноразовим переможцем конкурсів різного рівня, постійним учасником різноманітних культурно-мистецьких заходів нашої громади. Сергій Іванович займався методичною роботою, постійно підвищував свою кваліфікацію, займався і виконавською практикою. Приблизно 10 років тому створив разом із Світланою Гладченко дует викладачів «БіСС», який неодноразово радував глядачів своїм вдало підібраним репертуаром, професійним, неймовірно чуттєвим виконанням», – розповіла для ЧЕЛАЙН Лариса Сіренька, директор Мистецької школи «Сновська МШ ім. Н. Г. Рахліна».

«Сергій Крецула і закінчував нашу музичну школу, і все своє життя пропрацював у ній. Викладав гру на баяні. Як працівник, як людина був дуже світлим, трудолюбивим. Раптова смерть і страшна втрата. Інфаркт. Він для учнів був не як викладач, а як батько: завжди опікувався своїми учнями. Бувало, приходять виступати в будинок культури, то це було дуже помітно зі сторони – все для дітей. Його учні брали участь і в міжнародних конкурсах, і у всеукраїнських. Перемагали. Він дуже відповідально ставився до роботи, ніколи доопрацьованих матеріалів не бачили глядачі, все доводив до досконалості. Зі своєю колегою Світланою Гладченко – це дует у нас був «БіСС», акордеон і баян, – грали дуже складні твори. Ще він не тільки грав і вчив музики, а був єдиною людиною, яка вміла налаштовувати всі інструменти: і струнні, і клавішні, і баяни. Тож працював у Корюківській музичній школі також і настроювачем інструментів. Це дуже велика втрата для нас», – розказала про Сергія Крецулу Наталія Добненко, керівник відділу культури Сновської міської ради.

Багато років Сергій Іванович був головою профспілки працівників Мистецької школи, а згодом очолив профспілкову організацію працівників культури. Окрім музичного таланту, вмів настроювати ще й музичні інструменти, згодом почав займатись і їх реставрацією.

«Сергій Крецула – талановитий музикант, висококваліфікований педагог, викладач, якого любили й поважали учні, батьки, цінували ми, колеги. До нього привозили музичні інструменти і з сусідніх громад, які він також ремонтував. Сергій Іванович був світлою Людиною, справжнім чоловіком, надзвичайно порядним, толерантним, дуже розумним і талановитим в усьому; він завжди міг підтримати та порадити, любив свою родину, – таким у пам’яті залишиться для нашого колективу Сергій Іванович. Нам його дуже бракуватиме….» – згадала про свого колегу Лариса Сіренька, директор Мистецької школи «Сновська МШ ім. Н. Г. Рахліна».

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Оксана Замятіна

Ще статті по темі

Back to top button