Суспільство

Священик розповів, чому люблячим серцям треба вінчатися

Останнім часом дедалі більше молодих людей надають перевагу громадянському шлюбу – не узаконеному ні державою, ні церквою. Мовляв, штампи почуття не збережуть. Та й усі питання вирішувати простіше: не сподобалось – розбіглись тихенько та й усе.

То як ставиться церква до модних у сучасному суспільстві шлюбів без обіцянок і навіщо треба вінчатися, дізнавалися в отця Романа, настоятеля Катерининського храму в Чернігові. 

 

Навіщо треба укладати церковний шлюб ?

Господь сотворив чоловіка і жінку. І сказав: «Плодіться і розмножуйтеся та наповнюйте землю». Вінчання – це таїнство, коли через церкву на землі звершується певний обряд. Але через це земне дійство відбувається щось більше – єднання двох людей в одне ціле.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щастя людини полягає у шануванні своїх батьків, — отець Роман

Апостол Павло каже: «Покине чоловік батька свого, матір свою і прилучиться до дружини своєї. І двоє стануть одним тілом». Вінчання і є тим таїнством, яке двох людей поєднує в одне тіло.

Апостол Павло багато говорить про стосунки чоловіка і дружини. Вони мають бути благословенні церквою. Коли це так, люди мають певний обов’язок одне перед одним.

У громадянському шлюбі інакше?

У сучасному тлумаченні громадянський шлюб утворюється, коли люди просто зійшлися і живуть під одним дахом. Це блуд, прелюбодійство і недобре. Адже люди вважають себе вільними від будь-яких обов’язків одне перед одним, тож і роблять, що заманеться. Кожен із пари має якусь свою вигоду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жіноче табу: отець Роман про заборони церкви

Якщо ж чоловік і жінка люблять одне одного, живуть одне заради одного, то що може стримати їх від вінчання і отримання благословення Божого? Тільки небажання відповідальності одне перед одним і прагнення жити, як заманеться. Шлюб дається Господом, тобто є в законі. Окрім того, пара отримує небесне благословення на народження дітей.

Вінчатися можна раз чи кілька разів?

У церкві таїнство вінчання звершується один раз. Але є чин благословення другошлюбних, які вже раз були повінчані. Наприклад, чоловік вдівець і жінка вдова знайшли одне одного. Бо люди інколи є слабкими, зокрема тілесно, потребують підтримки одне одного. Тому можуть отримати чин благословення другошлюбних. Є й інші випадки, але вони розглядаються місцевим єпископом.

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button