Суспільство

Священик розповів про ставлення церкви до астрологів і хіромантів

Період закінчення старого року і початок нового – особливий. Адже в цей час люди  зазвичай сповнені сподівань на краще та вірять у дива й казку.

Також примітно, що в цю ж пору дедалі більшої популярності набувають різні прогнози й гороскопи. Люди полюбляють їх читати, аби дізнатися, що віщують зірки й провидці в прийдешньому році. Хтось ставиться до прогнозів із гумором, а дехто сприймає їх як дороговказ.

Тож, зважаючи на це, ЧЕline вирішив запитати отця Романа, настоятеля Катерининського храму в Чернігові, про ставлення церкви до астрологів і хіромантів.

Чи варто цікавитися астрологічними прогнозами?

Треба зрозуміти одну річ: кожне слово несе інформацію. Навіть якщо не віримо в гороскоп, але беремо газетку і читаємо їх, то все одно сприймаємо написане. Тим часом є люди, які дуже вірять в усі ці прогнози і через це ламають собі життя. Бо залежна від гороскопів людина перестає думати і лише докладає зусиль, аби зробити так, як написано. Це стосується і хіромантії.

Церква до цього позитивно не ставиться. Бо свобода людини в тому, що вона – розумна. Бог дав людині розум і право вибору. І ми, поки розумні, можемо багато речей у цьому житті змінити на краще або зробити певний крок до чогось і осягнути щось. А оці гороскопи і прогнози, які ми приймаємо, нас скеровують у певне русло і не дають нам вибору.

Як тоді розуміти, що людина – раба Божа?

Раба Божа – це людина вільна. Це та людина, якій Господь дав волю і свободу вибору. А раб якогось пана – підневільний. Як, наприклад, курець: може змінитись, але настає час і він тягнеться по сигарету. І так само наркозалежна людина.

Якщо ми віддаємо себе в руки Божі, ми довіряємо Богу. Якщо віддаємо себе в руки астролога, ми йому довіряємо і виконуємо те, що людина хоче з нами зробити. А він куди схоче покрутити, туди й покрутить.

Тобто не варто захоплюватись гороскопами?

Звісно. Або ми є рабами Божими, або слугами чогось недоброго. Але це знову ж таки вибір кожної людини. Тут примусити не можна.

От зі своєї практики я знаю двох людей, які через гороскоп втратили все, бо довірились. Людина туди втягується і не знає, що без гороскопу робити. Виникає залежність і людина стає невільною.

Ірина Осташко

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. астрологи такі брехуни як і депутати

Back to top button