Суспільство

Священик розповів, як чоловіки мають ставитися до жінок

У Міжнародний жіночий день, 8 Березня, чоловіки традиційно вітатимуть представниць прекрасної статі, казатимуть їм приємні слова, даруватимуть квіти й подарунки. Щоправда, наразі ставлення до цього свята в суспільстві неоднозначне. Є люди, які з нетерпінням чекають на нього, і є ті, які не вважають, що цей день чимось особливий.

Зважаючи на те, що в перші березневі дні жіноча тема буде в усіх на устах, ЧЕline вирішив розпитати отця Романа, настоятеля Катерининського храму в Чернігові, в чому вбачає церква призначення жінки.

Чи прийнято в церковній традиції вітати жінок?  

У церкві заведено вітати жінок у день жон-мироносиць. Він припадає на третю неділю після Великодня. Жони-мироносиці – це жінки, які слідували за Христом і в усьому допомагали, зокрема, в побутових питаннях, наприклад, їжу зварити чи порядок навести. Але Святе Письмо вчить, що для Бога немає ні чоловіка, ні жінки, ані багато, ані бідного. Тобто перед Всевишнім усі рівні й однакові.

Та в Книзі Буття в розділах про створення світу зазначається, що Бог побачив, що серед усього творіння немає пари для Адама. Тому Господь сотворив жінку – як поміч для Адама. Причому, із ребра. Бо ребра – це ті кістки, які захищають серце і легені людини, тобто життєво важливі органи. Тож жінка якраз і є тією «кісткою», яка захищає чоловіка в певний період, передусім духовно. Тому жінка має бути помічницею для чоловіка.

Чи вірно, що церква шанобливо ставиться до жінок?

Церква має дуже багатьох святих жінок, не менше, ніж чоловіків. У певний період православної історії жінки відігравали чималу роль у формуванні церкви. Колись у давнину були і диякониси, які прислуговували в храмі. Тому церква ставиться до жінок із великою повагою. Адже жінки – це частина церкви. А в сучасності більшість віруючих – це жінки. І дуже рідко чоловік приводить свою дружину до храму, частіше все відбувається навпаки.

Тож у нашому народі жінка є таким духовним стержнем для чоловіка та дітей і для всього народу також.

Чи добре, коли жінки будують кар’єру, активно себе розвивають?

Добре, коли жінка не жертвує тим, до чого вона покликана. А найперше покликання жінки – це давати нове життя. Хоча в сучасному суспільстві часто буває, що кар’єра стоїть на першому місці. Та й узагалі є такі тенденції, що жінки відмовляються народжувати. Тож не кар’єра є чимось поганим, а те, що в жінці втрачається жіночність.

Жінка має зберігати тепло і затишок у домі, народжувати і виховувати дітей. Але в жодному разі чоловік не має забороняти жінці працювати, виходити в люди, мати достойний вигляд. Бо недарма Святе Письмо навчає: полюби ближнього свого, як самого себе. Той чоловік у сімейних парах, який любить свою жінку, любить самого себе. Так каже апостол Павло. Бо під час вінчання пара стає єдиним тілом.

А що стосується свят, то жінці має бути повага і шана не в один якийсь конкретний день, а в суспільстві і в житті. І це має пропагуватися всюди – і в дитячому садочку, і в церкві.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Об этом сообщил директор Украинского института национальной памяти Владимир Вятрович в Facebook.
    Количество праздничных выходных дней предлагают изменить с 11 до 9.
    Поздравления с 8 марта 2017 в прозе
    Отмечать предлагают государственные праздники (нерабочие дни): Шевченковский день – 9 марта; День памяти и примирения – 8 мая; День Конституции Украины – 28 июня;
    День Независимости Украины – 24 августа;
    День семьи – вторая пятница сентября; День защитника Украины – 14 октября.
    А также три традиционных праздника: Новый год – 1 января; Рождество – 7 января; Пасха – один день.
    Выходные 8 марта, а также 1 и 2 мая, согласно проекту, отменят.
    Кроме того, в Институте национальной памяти предлагают не переносить на понедельник праздничный день, если он выпадает на выходные (исключение – Рождество и Пасха).

Back to top button