Суспільство

Священик розповів, як і коли треба хреститися

Часто, проходячи або проїжджаючи поблизу храму, можна побачити людей, які зупиняються і хрестяться в бік церкви. Дехто робить так навіть у громадському транспорті.

Тож ЧЕline вирішив поцікавитись в отця Романа, настоятеля Катерининського храму в Чернігові, чи правильно роблять вищезгадані люди та як правильно хреститися.

Чи обов’язково накладати хресне знамення на вулиці перед церквою?

Коли люди проходять повз храм, обов’язково треба хреститися. Це вияв нашої віри і приналежності до християнства. До того ж, знак хреста для нас є охороною й обороною від усього лихого.

Багато людей соромляться хреститися. Але через Святе Письмо Христос каже: «Хто посоромиться Мене перед людьми, того Я посоромлюсь перед Отцем Небесним».

Коли ми хрестимося перед храмом або поруч, ми визнаємо Христа і що маємо на меті спасіння. Тобто хочемо, щоб Христос визнав нас перед Богом, що ми були Йому вірними.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Священик розповів, як чоловіки мають ставитися до жінок

Як правильно хреститись?

Три пальці на правій долоні (великий, вказівний і середній. – Ред.) складаємо докупи, а два згинаємо. Складені пальці символізують Трійцю – Бога Отця, Бога Сина і Духа Святого. А безіменний палець і мізинець, які згинаємо, вказують на дві природи Ісуса Христа: що він – справжній Бог і чоловік.

Тож три пальці, складені разом, покладаємо на чоло, живіт, праве, а потім ліве плече і опускаємо руку з поклоном. При цьому кажемо слова: «Во ім’я Отця, Сина і Святого Духа. Амінь». У такий спосіб закликаємо Боже благословення на себе.

Коли треба хреститися?

Найперше хрестимося зранку перед початком вранішньої молитви і завершуючи її. Те саме робимо під час вечірньої молитви. Хрестимось, коли входимо до храму або проходимо повз нього. Варто також перехрестити себе, коли виходимо з дому. Також матері, проводжаючи дітей у дорогу, перехрещують їх.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. и когда молитесь не уподобайтесь лицемерам которые любят останавливаться в синагогах и на углах улиц и молиться дабы люди воззрели их не уподобайтесь им они уже получают награду свою Короче учите первоисточник

Back to top button