Суспільство

Тайм-менеджмент і шоколад врятують чернігівців від синдрому хронічної втоми

До виникнення синдрому хронічної втоми найбільше схильні люди, які не вміють рівномірно розподіляти відпочинок, навантаження, задоволення та побажання на майбутнє.

За словами психологів, це пов’язано з порушенням внутрішнього балансу. Такі люди заглиблені в діяльність, яка не приносить їм задоволення, і не розуміють користі регулярного відпочинку. Вони не вміють розподіляти види діяльності таким чином, щоб вони не заважали один одному. Тому й робочий день їм здається значно довшим, ніж насправді.

«Трудовий час займає третину нашого життя, а решту такі люди використовують на роздуми про роботу або про те, що вони її ненавидять. І такий негатив не дає можливості надалі професійно розвиватися. Тобто вони не хочуть зростати над собою та рухатись далі. А це ж вісім годин життя щодня, витрачених на те, що ми ненавидимо. Тому таке вигорання залежить від незадоволення своїм життям, а воно, відповідно, залежить на 30% від професії», – наголошує кандидат психологічних наук і доцент кафедри екологічної психології НУЧК імені Т.Г.Шевченка Олена Гірченко.

Психолог розповіла і про те, що українці не вміють якісно відпочивати. За її словами, наразі весь світ спрямований на те, щоб спонукати людину розуміти, чого саме їй хочеться, що приносить задоволення, щоб викорінювати причини поганого самопочуття. Таким чином, за кордоном уже давно практикують піші прогулянки, здорову їжу та відмову від шкідливих звичок. Натомість українці ігнорують усі ці чинники.

«Людина повинна щодня проходити хоча б дві зупинки пішки. Це вже позитивно впливатиме на кардіосистему», – пояснює психолог.

Ще одним чинником того, чому українці є нещасними, фахівці називають нерозуміння керівниками правил психогігієни праці. Тобто того, що людина має бути задоволеною.

«Категорія перевтоми є складовою психічного здоров’я особистості. А тут Україна лідирує за кількістю психічних захворювань. Тобто ми обігнали в цьому всю Європу», – наголошує Олена Гірченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дієтологи назвали 10 продуктів, які можна їсти на ніч без страху погладшати

Вона розповідає, що треба критично аналізувати ті фактори роботи, які негативно впливають на емоції, а іноді навіть травмують особистість. Зокрема це стосується тих, хто пішов навчатися за бажанням батьків і в уже зрілому віці не сприймає своєї роботи. Тому психологи радять не боятися змін у житті.

«У нас багато людей працює за безцінь і боїться втратити свою роботу, адже ще існують усталені стереотипи, що все життя треба працювати на одному місці. Але не треба зациклюватись і варто не боятись змінювати місце роботи, якщо воно не влаштовує. Зараз є багато можливостей для реалізації себе», – радить психолог.

А от лікар-невропатолог Чернігівської міської лікарні №2 Софія Савченко розповідає, що синдром хронічної втоми є справжнім захворюванням, яке може маскуватися під низку інших недугів. Його ще називають синдромом поствірусної астенії.

«Він уражає не тільки нервову систему, а саме гіпоталамус, а й ендокринну. Починаються порушення в роботі щитоподібної залози. Хвороба викликає дисфункцію імунної системи, тому організм сильніше схильний до вірусних інфекцій», – розповідає лікар.

Хворобу можна розпізнати за характерними симптомами: головний біль, підвищена сонливість удень, неспроможність швидко заснути навіть після важкого фізичного навантаження, погіршення настрою та пам’яті, алергічні реакції, фарингіт.

За словами лікаря, найчастіше синдром хронічної втоми зустрічається у жінок працездатного віку від 20 до 50 років, які схильні до перфекціонізму. Та від нього можуть страждати навіть діти від 5 років.

Лікування признають після повного обстеження пацієнта та виявлення симптомів-домінантів. Саме спираючись на них і виписують медикаменти. Це можуть бути антидепресанти, препарати від алергії та для нормалізації циркадних ритмів.

«До лікаря треба звертатись, якщо втома не припиняється довгий час і не зменшується під час відпочинку, тому що під синдромом приховано багато інших, небезпечних для життя захворювань, наприклад, онкологічні процеси, що супроводжуються значною втомою, синдром СНІДу, недостатність наднирників, гіпотеріоз. І тільки лікар може повністю оцінити клінічну ситуацію та виявити причину цього синдрому», – застерігає фахівець.

Також лікарі радять налагодити свій раціон. У разі виявлення синдрому варто зробити акцент на м’ясо, що містить важливий елемент елькарнітин (вітамін В11). Варто також вживати більше білка та магнію, що є в горіхах, квасолі, грибах, томатах, шоколаді. Саме в останньому міститься багато поліфенолів – водорозчинних речовин рослинного походження, що є сильними антиоксидантами. Але невропатолог Софія Савченко наголошує: шоколад має бути саме чорним, до того ж він не призведе до збільшення ваги.

Також лікар радить звернути увагу на фізичні навантаження, що можуть стати справжнім рятівним колом у разі синдрому хронічної втоми, тому не варто їх боятися.

Ще статті по темі

Back to top button