Суспільство

Тарифи на теплопостачання має встановлювати влада на місцях, – аналітик АМУ Олег Гарник

Понад 20 міст України цієї осені не змогли вчасно розпочати опалювальний сезон 2018-2019. Причина – шалені борги держави перед підприємствами з теплопостачання. Заборгованість накопичувалася з 2016 року, пояснив аналітик АМУ з питань ЖКГ Олег Гарник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заступник Супрун розповів, як лікарням заробити перший мільйон

– Держава не виконує взятих на себе зобов’язань. От, наприклад, візьмемо різницю в тарифах. Це означає, що на певному етапі держава давала можливість підприємствам із тепло- й енергопостачання надавати послуги за нижчими цінами, ніж собівартість продукції, водночас обіцяючи їм компенсувати різницю в тарифах. Станом на 1 січня 2016 року заборгованість держави з різниці в тарифах становила 5 мрлд. Це гроші, які мали б отримати підприємства-теплопостачальники, щоб надавати якісні послуги. Станом на сьогодні заборгованість за 2016-й, 2017-й і залишок опалювального сезону 2018-го тільки щодо підприємств-теплопостачальників налічувала приблизно 14 мрлд грн. Це ті гроші, за які підприємства могли б купити газ, розрахуватися за штрафні санкції і хоча б у якомусь стані підтримувати комунікації, – пояснив Олег Гарник.

Асоціація міст України пропонує кілька кроків, які допоможуть вивести галузь ЖКГ на ефективний рівень функціонування: дотримуватися чіткого механізму відносин держави і підприємств-теплопостачальників, обмежити зловживання споживачів енергоресурсів своїм монопольним становищем, закласти кошти для виконання зобов’язань перед підприємствами. Також Олег Гарник запропонував провести так звану тарифну децентралізацію, тобто призначати їх вартість на місцях, зважаючи на особливості регіону, а також передати підприємства з енерго- і теплопостачання в комунальну власність.

Ще статті по темі

Back to top button