Суспільство

Тарифне знущання: чому в Чернігові найвищі ціни на опалення

*Актуально

Ніхто не заперечуватиме, що протягом останніх років у Чернігові за тепло надходять платіжки, на які людям із хворим серцем краще не дивитися? Тарифи дійсно космічні! Цікавий факт – у Чернігові найвищі в Україні тарифи на опалення! Так, це дійсно правда!

До речі, якщо порівняти середній розмір зарплати чернігівців, то виходить плачевна ситуація – у нас фактично НАЙНИЖЧІ зарплати в Україні (до 6,5 тисячі гривень на руки).

 

Фінанси чернігівців співають романси…

 

Станом на 1 травня 2019 року в Чернігові тариф на опалення становив 1737,61 грн за 1 ГКал, 41,02 грн на метр оплювальної площі, тариф на гаряче водопостачання, грн– 103,48 за куб (362,18 грн на одну особу на місяць за нормами).

Вищі показники тільки в Рівному, Луцьку та Кропивницькому, решта міст країни, включно з мільйонниками, де зарплати мешканців у рази вищі, мають значно нижчі тарифи з централізованого теплопостачання. Тарифи на опалення та гарячу воду є одними з найвищих у країні. Для порівняння: Київ – 1 611,58 грн та 97,89 грн/кубометр, Чернівці – 1 204,62 грн, Суми – 1 559,67 грн., Одеса – 1 229,20 грн за 1 ГКал тепла.

«Є великі платежі, які людям тяжко сплачувати, – за тепло та гарячу воду. Я питаю себе, чому в одних містах ціна тепла за гігакалорію 2 000 грн, а в інших – 1 300 грн. Ця різниця є необ’єктивною й неадекватною. Ціна на газ і електроенергію в країні однакова, зарплати в галузі приблизно однакові, але тарифи різні. Уряд ухвалив рішення на підставі економічних розрахунків і встановив: рахунки не можуть бути вищі за 1 400 грн за гігакалорію», – заявив прем’єр-міністр України.

Таким чином, уряд встановив граничні тарифи на житлово-комунальні послуги для українців на опалювальний сезон 2019-2020 років.

iнтерв'ю_Родикова

«Чи виконає рішення уряду щодо зменшення тарифів міська влада Чернігова, чи отримає мешканець Чернігова чесну платіжку – залежить від нас, від чернігівців»,  зауважує Марія Родикова, кандидат у народні депутати від «Нашого краю» за 205-м одномандатним виборчим округом.

У місті, згідно з урядовим рішенням, від початку опалювального сезону мають діяти такі тарифи: з постачання теплової енергії – у разі оснащення приладами обліку – 1 400 гривень за 1 Гкал (з урахуванням ПДВ); у разі відсутності приладів обліку – 35,21 гривні за 1 кв. метр (з урахуванням ПДВ). Із постачання гарячої води: за умови підключення рушникосушок до систем постачання гарячої води – 83,66 гривні за 1 куб. метр (з урахуванням ПДВ); у разі їх відсутності – 75,74 гривні за 1 куб.м. (з урахуванням ПДВ). Це на 20% менше, ніж зараз.

Однак сумнівно, що рішення уряду в Чернігові буде виконане в повному обсязі. Варто згадати, як мер Чернігова Владислав Атрошенко говорив: «Єресь, дурість і злочин… ви у платіжках пишете», «Ви будете далі ці платіжки надсилати? Ви не отримаєте грошей – я вам це особисто організую». А потім якимсь чарівним чином риторика міського голови кардинально змінилася. Він тепер не втомлюється повторювати, що треба вчасно сплачувати за житлово-комунальні послуги, не накопичувати боргів, інакше це поставить під зрив наступний опалювальний сезон.

«Відсутності гарячого водопостачання у двох великих мікрорайонах міста не було з 2002 року. Чернігівцям пояснюють, що ці послуги збиткові та невигідні для підприємства. Чомусь ніхто не згадує, що за вікном ХХІ століття, і гаряча вода в крані – це не розкіш, а звичайна міська зручність», – зазначає Марія Родикова, кандидат у народні депутати від «Нашого краю» за 205-м одномандатним виборчим округом.

Та позиція міської влади – усі ставлять бойлери, тож і проблеми немає. Але чи не здається вам, що її знову вирішили за наш із вами рахунок?

 

Хитросплетіння квартплати

 

Як бачимо, міф про те, що влада на місцях не може жодним чином впливати на підвищення тарифів, розвіяний. Але і це ще не все. Пропонуємо вам ще один тарифний «сюрприз», який стосується безпосередньо кожного з вас! Чернігівці пам’ятають нелегкі часи до фінансової децентралізації, коли в бюджеті міста фактично не було грошей. Парадокс, але тоді – з 2012-го по 2015 рік – у Чернігові ЖОДНОГО РАЗУ не підвищували тариф на квартплату. А зараз… Вашій увазі тарифні покращення команди «реформаторів» на прикладі КП «Новозаводське». МАЄМО ПОЕТАПНЕ ПІДВИЩЕННЯ ТАРИФІВ ФАКТИЧНО КОЖНІ ПІВРОКУ. Непогані амбіції? А саме, 20 травня 2016 року рішення №195, 12 липня 2017 року №292, 12 грудня 2017 року №539, 1 лютого 2018 року №56, 11 травня 2018 року рішення №192 Про тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій комунального підприємства «Новозаводське» Чернігівської міської ради.

Цікава ситуація, чи не так? Але і це ще не все! Виявляється, в Чернігові зараз один із найвищих в Україні тариф на утримання будинків. Так, так, ви все правильно зрозуміли! Хто з вас робить йолопів? Питання риторичне! Квартплата, розмір якої встановлюють не варяги заїжджі, не уряд, не парламент і навіть не НКРЕКП, а безпосередньо міський голова і виконавчий комітет, для вас вища, ніж для людейу багатьох інших обласних центрах України. Мабуть, саме в таких нюансах виявляється любов мера до містян. Для порівняння: жителі дев’ятиповерхівок Чернігова в середньому сплачують 4,84 грн квартплати за квадратний метр житла. У Вінниці – 2,11 грн, Херсоні – 2,70, Львові – 2,90, Миколаєві – 3,66, Тернополі – 3,50–4,20, у Сумах – 4,53, у Харкові – 2,11–4,92. Тепер чернігівці платять фактично на рівні достатньо заможних харків’ян. Уся Україна платить менше!

Водночас від липня 2018 року мешканці багатоквартирних будинків Чернігова сплачують послугу з вивезення та знешкодження сміття за окремою квитанцією. Виведення цієї послуги з загального тарифу на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій передбачають норми нового Закону України «Про житлово-комунальні послуги».

У зв’язку з цим та іншими чинними законодавчими й ціновими змінами пропорційно змінилися і тарифи на послуги ЖЕКів. Тарифи ЖЕКів ЗМЕНШИЛИСЬ на суму вартості вивезення сміття (наприклад, у тарифах КП «Деснянське» це – 31 коп./кв.м), а також на суму зменшення земельного податку в зв’язку з новою нормативно-грошовою оцінкою земель (-3 коп./кв. м), але ЗБІЛЬШИЛИСЬ у зв’язку з новою галузевою угодою, що передбачає підвищення заробітної плати в галузі ЖКГ, та з суттєвими змінами цін на паливно-мастильні матеріали й електроенергію (в сумі це в середньому +53 коп./кв.м). У грошовому обчисленні середній ПРИРІСТ квартирної плати становив від 10 до 20 грн із квартири.

Не забуваймо, тарифи на квартплату – це повноваження мера і виконавчого комітету Чернігівської міської ради. Висновки робіть самі. Отакі реалії нашого з вами життя сьогодні.

І нещодавно (28 травня 2019 року) під головуванням Владислава Атрошенка на засіданні виконкому тарифи на послуги з поводження з побутовими відходами вкотре були підвищенні майже на третину (вивезення твердих побутових відходів із 58,08 грн/м³ до 74,82 грн/м³).

«Від нашого спільного вибору 21 липня залежить, хто представлятиме Чернігів у Верховній Раді, чи оновимо ми владу та чи будуть у країні та рідному місті справедливі тарифи», – впевнена Марія Родикова, кандидат у народні депутати від «Нашого краю» за 205-м одномандатним виборчим округом.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Марія Родикова, кандидат у народні депутати від «Нашого краю», вивчить спочатку законодавчу базу, зокрема Закон України «Про житлово-комунальні послуги», який набрав чинності 10.06.2018 року в частині надання послуги з управління багатоквартирним будинком, перед тим як вводити в оману людей: «Не забуваймо, тарифи на квартплату – це повноваження мера і виконавчого комітету Чернігівської міської ради» — ціна на послугу з управління за новим Законом визначається за домовленістю сторін або за результатами конкурсу з призначення управителя, але ніяк не мером.

Back to top button