Суспільство

Тепер переселенці можуть вставати у чергу на соціальне житло

13 жовтня 2018 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про житловий фонд соціального призначення» щодо умов забезпечення соціальним житлом внутрішньо переміщених осіб».

Закон надає право переселенцям право вставати на соціальний квартирний. Умовою є – не мати іншого житла для проживання на підконтрольній українській владі території або якщо їхнє житло зруйновано (знищене) або пошкоджене до стану, непридатного для проживання, внаслідок проведення антитерористичної операції.

Додамо, окрім переселенців таке право мають особи, для яких таке житло є єдиним місцем проживання або які мають право на поліпшення житлових умов відповідно до закону і особи, середньомісячний сукупний дохід яких за попередній рік з розрахунку на одну особу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Вилами по воді писано»: коли переселенці повернуться додому

Під час визначення середньомісячного сукупного доходу враховується вартість майна, що перебуває у власності громадянина та членів його сім’ї на момент взяття на соціальний квартирний облік (крім вартості майна на тимчасово окупованій території, в населених пунктах, які розташовані на лінії зіткнення або на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють своїх повноважень, а також на майно, яке зруйновано або стало непридатним для проживання внаслідок проведення АТО).

Правом взяття на соціальний квартирний облік також користуються мешканці тимчасових притулків для дорослих, громадяни, які мають право на соціальний захист у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом

Переселенці до заяви про взяття на соціальний квартирний облік, крім зазначених документів, додає копію довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи та копії довідок про взяття на такий облік членів її сім’ї.

Зазначимо, раніше переселенці не мали права стати на чергу, адже це можливо було зробити лише за місцем проживання. Варто додати, що програми соціального житла фінансуються дуже на низькому рівні.

Джерело: Українське право

Ще статті по темі

Back to top button